Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gå våren i møte med Rachmaninovs melodier

Wandrups utvalgte: Nydelig plate med mesterens trioverk.

SERGEJ RACHMANINOV komponerte mindre og mindre etter at han flyttet til USA i 1918. Han levde først og fremst som konsertpianist. Foto: Wikipedia
SERGEJ RACHMANINOV komponerte mindre og mindre etter at han flyttet til USA i 1918. Han levde først og fremst som konsertpianist. Foto: Wikipedia Vis mer

CD: 1. november 1918 forlot den russiske komponisten Sergej Vasiljevitsj Rachmaninov (1873-1943) havna i Kristiania om bord på et passasjerskip på vei til USA. Rachmaninov tilhørte borgerskapet, og etter revolusjonen i 1917, mistet familien alt. De flyktet i en åpne slede til Helsingfors.

PIANOTRIOENE til Sergej Rachmanoniv er samlet på CD'en "Pregheria".
PIANOTRIOENE til Sergej Rachmanoniv er samlet på CD'en "Pregheria". Vis mer

I et års tid levde han som konsertpianist i Skandinavia, før han dro over Atlanterhavet. Rachmaninov viste sin begavelse helt fra han var smågutt. Samtidig ramlet verden sammen rundt ham. Faren var en «spillavhengig døgenikt, en notorisk løgnhals og skjørtejeger», som det uttrykkes på wikipedia. Familien gikk i oppløsning, og deretter fulgte revolusjonen.

Men vakker musikk skrev denne nyromantikeren. Snobber får ha meg unnskyldt, men jeg er glad i en plate som heter «Chill With Rachmaninov», med et utvalg av hans beroligende, meditative melodier.

Denne uka utgis plata «Pregheria», med Rachmaninovs to meget vakre trio-komposisjoner i D-moll og G-moll, dessuten «Preghiera»,bygd på adagioen til den berømte pianokonsert No. 2, utarbeidet av russerens partner i USA, Fritz Kreisler. Gidon Kramer spiller fiolin, Gjedré Dirvanauskaité cello og Danil Trifonov piano. Fabelaktig samspill mellom tre virtuoser. Kom mai, du skjønne, milde.