Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ga verdenspressen miljø-lekse

Petter Olsen solgte «Skrik» for 687 millioner. Så snakket han til verdenspressen om drivhusgasser.

MUNCH OG MILJØ: «Skrik»-selger Petter Olsen benyttet anledningen til å snakke til verdenspressen om miljøproblemer etter å ha satt verdensrekord i kunstsalg på auksjon. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
MUNCH OG MILJØ: «Skrik»-selger Petter Olsen benyttet anledningen til å snakke til verdenspressen om miljøproblemer etter å ha satt verdensrekord i kunstsalg på auksjon. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Vis mer

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Det var den norske forretningsmannen og rederarvingen Petter Olsen som solgte sitt eksemplar av Edvard Munchs «Skrik» til rekordpris i New York natt til torsdag.

Etter den nervepirrende auksjonen i Sotheby's lokaler på Manhattans fornemme Upper West Side, møtte 64-åringen pressen. Under en pressekonferanse leste han opp en tekst han hadde forberedt på forhånd, om betydningen av Munch og «Skrik».

- Jeg håper publisiteten rundt dette salget øker interessen for Munchs arbeid og bevissthet rundt det viktige budskapet som jeg føler at det uttrykker. «Skrik» for meg viser det skrekkelige øyeblikket der mennesket innser at hans innflytelse på naturen og de irreversible forandringene han har satt i gang som vil gjøre jorda stadig mindre beboelig, sier Olsen.

Drivhusgasser - Motivet for «Skrik» gjør at flere bør fatte konsekvensene av stadig økende utslipp av drivhusgasser. Dette vil uunngåelig føre til at vi utløser ukontrollerbare reaksjoner fra naturen.

- De vil slå inn svakt til å begynne med. Deretter vil de øke og føre til at jorda blir overopphetet. Biosfæren vil krympe og det vil bli mindre oksygen, vann og mat. Og dermed færre liv. Det vil være veldig få livbåter når vi går ned, sa Olsen.

- «Skrik» handler om angsten som nærmer seg og forventning om døden. Det er som om Munch hadde en forutanelse om hva mennesket kom til å påføre naturen, sa Olsen.

Fornøyd Olsen svarte bare på ett spørsmål før han forlot lokalet.

- Hva synes du om å være selgeren av verdens dyreste maleri?

- Det er jeg svært fornøyd med, svarte han kort.

Ønsker å åpne galleri Det var Petter Olsens far, Thomas Olsen, som etablerte familiens etter hvert enormt verdifulle samling Munch-verker.

Petter Olsen har tidligere sagt at han ønsker å bruke overskuddet fra salget til å bygge et nytt museum, kunstsenter og hotell ved Ramme Gaard i Hvitsten, som skal åpnes i forbindelse med Munchs 150-årsjubileum neste år.

Det er fortsatt tre utgaver av «Skrik» igjen i Norge. De kan ses på Munchmuseet og Nasjonalgalleriet i Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling