Gadd aldri bli stadionband

Men funket Radiohead for 55 000 på Roskilde?

ROSKILDE (Dagbladet.no) KONSERT: Allerede to timer før Radiohead-konserten på Roskildes Orange Scene skulle begynne, bredte en monoton bassdur seg fra scenen og ut over den enorme dyrskueplassen.

Scenen var i ferd med å ferdigrigges, enorme metallrør hang ned fra telttaket og videoskjermer blinket i neon.

Fansen sto allerede tett i tett i områdene nærmest scenen, og den jevne og rytmiske bassrumlingen fremsto som bandets bidrag til å øke forventningsfullheten, sitringen og fansens visshet om at Radiohead er Roskildes, ja kanskje verdens, aller største og viktigste band.

Men at Radiohead selv fortsatt er splittet i troen om at det er det de bør, kan og VIL være, preget den nesten to timer lange konserten.

Det er ingen tvil om at de bevisst valgte bort arenarockstatusen da de etterfulgte kunstrocktriumfen «OK Computer» med den elektronisk eksperimenterende «Kid A». Men at bandet de senere årene har profilert seg som et anti-band, opprørsband, ut-over-alle-konvensjonene-og-til-helvete-med-platebransjen-band, har bare hjulpet til å sementere fanskaren.

Derfor er det ikke vanskelig for dem å samle 55 000 publikummere på Roskilde - eller å konsentrere seg om å først og fremst spille låter fra fjorårets relativt hitfrie nedlastingsplate «In Rainbows».

Men spørsmålet er likevel om Radiohead fungerer som arenaband.

Og svaret er njaei.

Gadd aldri bli stadionband

Riktignok spiller de som guder, samspilte og småeksperimenterende lar de rytmeseksjonen ligge fremst i lydbildet, der Colin Greenwoods bass likestilles med Thom Yorkes klagende, gaulende og vakre intensitet.

Det begynner med en nesten militaristisk versjon av «15 Steps» og fortsetter med en fragmenterarisk «Airbag».«In rainbows»-låtene avløses av spor fra «Kid A».

Thom Yorke danser, skjermene viser de forskjellige bandmedlemmene i svart/hvitt, det organiske smelter sammen med det elektroniske og da det hele, etter to ekstraokmganger, avsluttes med «Karma Police», ender Roskildes første dag med allsang på plassen.

Men det som er bandets største styrke på plate, introvertheten og kompromissløsheten, er også det største problem i arenasammenheng. De når ikke ut.

Bandet jobber i møysommelig stillhet og ærbødighet, og tidvis virker det nesten som om vi er 55 000 vitner til en eneste lang meditasjonssession. På den annen side, det er jo dét Radiohead vi er kommet for å se.

Thom Yorke og Radiohead spilte nesten to timer på Roskilde i går. Foto: Eirik Urke
Thom Yorke og Radiohead spilte nesten to timer på Roskilde i går. Foto: Eirik Urke Vis mer