Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gågate uten gående?

Hvordan vil Høyre og Frp stanse sentrumsdøden?

AKTIV DØDSHJELP:  Ingen ønsker et sentrum bestående av NAV, Narvesen og et konditori for eldre uten sertifikat.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
AKTIV DØDSHJELP: Ingen ønsker et sentrum bestående av NAV, Narvesen og et konditori for eldre uten sertifikat. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix . Vis mer
Kommentar

Norge er en kjøpesenter-junkie. Før helga annonserte statsråd Jan Tore Sanner at forbudslinja ikke har noe for seg. Han møtte langerne og fortalte dem at dette overlater han til lokale krefter som kjenner forholdene.

Spøk til side. Det jeg mente å si, er at kommunal- og moderniseringsministeren besøkte Virke-konferansen i Oslo og fortalte et mottakelig publikum at folk skal slippe å ta med IKEA-sofaen på bussen. Miljøvernminister Solhjell foreslo like før valget å innføre et påbud om at alle nye kjøpesentre over 3000 kvadratmeter skal bygges i eller nær sentrum. Nå er innskjerpingen skrinlagt. Innsigelsene fra næringslivet var overbevisende.

Det er ingen overraskelse at Sanner avliver Solhjells forslag. I valgkampen i 2009 lovet han velgerne at Høyre ville fjerne gjeldende forskrift om rikspolitisk bestemmelse for kjøpesentre, vedtatt i 2008. Selv er jeg mer nysgjerrig på hva Sanner og Høyre-Frp har å tilby i stedet. Hva har han i verktøykassa som kan forhindre sentrumsdød i små og mellomstore norske byer?For Norge er virkelig en kjøpesenterjunkie. De siste 20 åra er arealet i norske sentre firedoblet. Vi har 400 kjøpesentre og den største tettheten per innbygger i Europa. Nesten 40 prosent av all butikkhandel finner sted på disse sentrene.

Solhjell innhentet en rapport fra Asplan Viak som slo fast at utviklingen går i feil retning: I perioden 2004- 12 har omsetningen i bysentra sunket merkbart, til fordel for kjøpesentre utenfor sentrum. Ingen vil si at de ønsker denne utviklingen. Ingen ønsker et sentrum bestående av Nav, Narvesen og et konditori for pensjonister uten sertifikat.

Solhjell svarte med forbud. Det motsatte av forbud er gulrot. Sanner er nok mer av en gulrotmann. Jeg har et par forslag, ferdig skrelt. Tilby utviklerne attraktive tomter i sentrum. Inviter på spleiselag, der lokale myndigheter og framsynte investorer går sammen med dyktige arkitekter og byutviklere og fusjonerer utadvendte kjøpesentre med et yrende gateliv. Legg til rette for smart parkering, som ikke ødelegger bymiljøet eller forurenser like mye som valfarten til den introverte shoppingboksen ute på jordet.

Ny gulrot, mer drastisk: Søndagsåpne butikker for sentre som blir med på spleiselaget. Så kan man lokalt bestemme seg for hva man foretrekker. En friskmeldt og levende by. Eller søndagsfred hele uka.

Men statsråd Sanner behøver ikke å la seg plage av meg. Det holder at han lytter til sin kone, TV2-programleder Solveig Barstad, en sunnfjording bosatt i Bærum. «Sandvika er litt som Førde. Der har vi store kjøpesentre og den gamle delen av Førde dør hen. Det er en trist utvikling,» sa hun til Aftenposten i fjor. «Kjøpesentre er praktiske,» fortsatte hun, «selv om jeg ikke er så glad i å ferdes i dem. Jeg er veldig opptatt av å få til folkeliv langs elven i Sandvika.»Næringslivet skal ikke bare tjene penger, det skal også tjene lokalsamfunnet.