Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Utøya 22. juli».

Gahr Støre etter lukket visning av Utøya-film: - Jeg er dypt preget

Fikk se Erik Poppes terrorfilm, «Utøya 22. juli».

PREGET: Jonas Gahr Støre forteller at han er dypt preget etter å ha sett «Utøya 22. juli» av Erik Poppe. Han sår også tvil ved filmens undertittel, om at det var 72 minutter som endret Norge. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er forberedt på sterke inntrykk, og går til filmen med blandende følelser. Jeg er spent på å se den, sier leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, til Dagbladet.

Lørdag ettermiddag er han på vei inn til den lukkede visningen av regissør Erik Poppes film om terrorangrepet på Utøya, «Utøya 22. juli», på Klingenberg kino i Oslo.

- Veldig annerledes

Filmen er svært kraftig kost. Poppe har selv uttalt at filmen «ikke er for alle», og at det norske publikummet må tenkte seg godt om.

Etter visningen er Støre preget av det han har sett.

- Den er så annerledes fra alle andre filmer. Jeg tror ingen går og ser den fordi de vil ha en god kinoopplevelse, men filmen er en måte å komme litt nærmere dem som lever tettest med minnene fra Utøya. Sitatet i rulleteksten, «72 minutter som endret oss for alltid», er en kontroversiell påstand, for spørsmålet er: Gjorde de egentlig det? spør Støre.

- Synd han bommet

Ap-lederen forteller deretter om en overlevende fra Utøya som ble hetset seinest forrige uke.

- Personen, som jeg kjenner godt, fikk en mail fra en meningsmotstander hvor det sto «det er synd at Breivik bommet på deg».

Ap-lederen snakker etter alt å dømme om Finnmarks varaordfører Tarjei Olsen Bech, som ble skutt i beinet 22. juli 2011. VG skriver at hets-e-posten kom som en reaksjon på Bechs ja til avtalen om sammenslåingen med Troms.

Støre opplevde filmen som rystende og svært virkelighetsnær.

- Den etterlater også inntrykket av at ingen film kan gjenfortelle det de på Utøya opplevde. Dramatikken man er med på i 72 minutter, er så fryktelig at man får en ydmykhet og respekt for de ungdommene som faktisk måtte oppleve dette, og for dem som ble drept og såret, sier Ap-lederen.

- Var det riktig å lage den?

- Ja, jeg mener det. Jeg var på Utøya dagen før angrepet, og har levd med Utøya hver uke siden, og gjør det fortsatt. Vi kommer litt nærmere dem som var der, men jeg minner også om at er ikke mulig å fullt ut forstå hvor grusomt det må ha vært.

Stoltenberg: - Vært i tvil

Ap-nestor Thorvald Stoltenberg hadde stålsatt seg i forkant av visningen.

- Jeg var jo i tvil om jeg skulle se den, men jeg har pratet med flere pårørende som anbefalte meg å gå. De sa at den var nødvendig for ettertida, så av respekt for dem er jeg her, men jeg gruer meg, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Ap-nestleder Hadia Tajik ønsket ikke å kommentere filmen etter visningen, men på vei inn i kinosalen skrøt hun av regissør Erik Poppe.

- 22. juli var en mørk dag, og dette er en film jeg ikke ser fram til å se, men det er viktig at den lages. At Erik Poppe tar ansvar for å fortelle denne historien er positivt, sier Tajik.

- Brutal film

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen, som selv var på Utøya 22. juli 2011, var også til stede.

- Noen mener det er for tidlig, og jeg har vært usikker på om jeg skulle se filmen, sier Pedersen før visningen.

USIKKER: Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen var på Utøya 22. juli 2011. Han har lenge vært usikker på om han skulle se Eirik Poppes filmatisering av hendelsen, men i dag dukket han opp på premieren likevel. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Etterpå ønsket han ikke å snakke med pressen.

- Dette er en brutal film om en brutal hendelse i vår historie. Jeg trenger tid på å fordøye den, skriver Pedersen i en sms til Dagbladet.

- Se filmen

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Anniken Huitfeldt, forteller at hun gruet seg mer enn nødvendig. Etter visningen har hun pratet med flere overlevende som var på Utøya for snart sju år siden.

- Jeg vil anbefale folk å se den. Til dem som er redde for å se den, fordi de frykter hvor brutal den er, det brutale kjenner vi allerede. Man ser nesten ikke gjerningsmannen, bare hva gjerningene fører til. Det var riktig å lage den, nettopp fordi vi ikke må glemme det som skjedde, sier Huitfeldt.

- Viktig: AUF-leder Mani Hussaini mener Erik Poppes «Utøya: 22. juli» er en viktig film. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Minutt for minutt

I filmen, som har norsk premiere 9. mars, følger man den fiktive 18-åringen Kaja, spilt av Andrea Berntzen, og hennes kamp for å finne søsteren. Gjennom Kaja blir man først kjent med en gjeng ungdommer og sommerleiridyllen innad i AUF.

- Historien brytes opp når skuddene høres. De første smellene setter i gang de neste 72 minuttene, hvor man følger angrepet minutt for minutt, slik ungdommene opplevde, har Poppe tidligere sagt til Dagbladet.

«Utøya 22. juli» deltok i hovedkonkurransen under Berlin internasjonale filmfestival, Berlinalen, i februar, men den anerkjente Gullbjørnen-statuetten glapp.

- Det viktige for oss med denne filmen, er å få formidlet en sannferdig historie som berører publikum sterkt, om det som faktisk skjedde den 22. jul, ikke filmpriser, uttalte Poppe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!