STADIG BEDRE: Forfatterskapet til Chris Tvedt er i stadig utvikling. Hans siste krim er blant hans beste. Foto: LEIF STANG
STADIG BEDRE: Forfatterskapet til Chris Tvedt er i stadig utvikling. Hans siste krim er blant hans beste. Foto: LEIF STANGVis mer

Gal mann løs i Bergen

Chris Tveds siste krim er blant hans beste.

ANMELDELSE: Jeg har ikke lest alle krimromanene til Chris Tvedt, men jeg har lest noen av dem, og jeg kan ikke skjønne annet enn at denne er blant Riverton-vinnerens beste.

Både komposisjon og språk vitner om en forfatter i stadig utvikling.
 

Seriedrap i Bergen
Tvedt har erstattet sin gamle hovedperson, advokat Mikael Brenne, med Kripos-etterforsker Edvard Matre, en stillferdig fyr med sans for orden og analyse.

Matre er også fra Bergen, og når to kvinner blir drept på bestialsk vis må han returnere til hjembyen. Med seg har han de to etterforskerne Solveig og Tommy, hun stille og beskjeden, han brautende og tøff. Sammen med en psykiater fra Haukeland som har vært i USA og studert seriedrapsmenn setter de seg fore å spore opp gjerningsmannen før flere liv går tapt.  

Enkelt og tydelig
Mikael Brenne er forresten ikke helt borte, han dukker opp i en vellykket birolle. Tvedt lar også sin hovedperson koble av fra etterforskningen ved å løpe langs veier der hans mer berømte kollega Varg Veum har slitt sine joggesko i flere tiår.            

«Av jord er du kommet» fremstår som en god og tydelig fortelling. Tvedt benytter seg av få og enkle virkemidler, han er flink til å skape hele og troverdige karakterer og til å gjøre bihistoriene relevante.

Mange tilfeldigheter
Språklig tilhører han i det øverste sjiktet i norsk krim. Det finnes fortsatt floskler av typen: «Etterpå så de på film, men Edvard så mest på Victoria. Han så hvordan hun levde seg inn i handlingen, hvordan sorg og glede gjenspeilet seg i ansiktet hennes.» Men det er ikke mange av dem.            

Mot slutten innfører forfatteren litt for mange tilfeldigheter i handlingen, noe som gjør at i overkant mange brikker faller på plass. Det er likevel til å leve med i en krim som er spennende fra første til siste side, som det heter.

Gal mann løs i Bergen