KOMMENTARER

Coronaviruset i Brasil:

Gal mann på gal plass

Omgitt av militære offiserer leder presidenten i Brasil kampen mot helsevesenet, skriver Einar Hagvaag.

CORONA-STRID: President Jair Bolsonaro hilser fra hesteryggen tilhengere som demonstrerer til støtte for ham mens han er i strid med Høyesterett og avsatte statsråder. Han kjemper mot smitteverntiltak under epidemien. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix
CORONA-STRID: President Jair Bolsonaro hilser fra hesteryggen tilhengere som demonstrerer til støtte for ham mens han er i strid med Høyesterett og avsatte statsråder. Han kjemper mot smitteverntiltak under epidemien. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Et ordtak sier: «I et demokrati pleier folket å få de lederne de fortjener.» Brasil fikk president Jair Bolsonaro, som har tiltatt seg mellomnavnet «Messias».

På et tiår eller så har Brasil gått fra å være en leder blant de framvoksende økonomiene, med store håp, til det som kan bli den største økonomiske nedturen i historien, til politisk krise og nå full helsekrise. Antall smittede av coronaviruset er offisielt det nest høyeste i verden, etter USA. Antall døde er det fjerde høyeste, etter USA, Storbritannia og Italia. Men tallene på smittede og døde kan være ti-femten ganger høyere, sier de sakkyndige. Helsevesenet er på sammenbruddets rand mange steder. Det graves massegraver. Og smittetoppen er ennå ikke nådd.

Myndighetenes svar på epidemien er høyst forvirrende og motstridende. Smittesporing og testing er bare rot. Og rotet kommer fra toppen. Bolsonaro kaller viruset «en liten forkjølelse», og hele historien er «hysterisk oppspinn». Utenriksminister Ernesto Araujo kaller det «comunavirus», en kommunistisk sammensvergelse. Guvernører i delstater og ordførere i byer ber folk holde seg hjemme. Bolsonaro ber folk dra på jobb og sier det snart går over. Presidenten tar imot og omfavner tilhengere som demonstrerer mot smitteverntiltak innført av delstater og byer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer