DEBATT

Galaksers brutale gjengliv

Livet for en galakse er langt fra fredelig. Hverdagen preges av trakassering, kvelning, stripping og kannibalisme. Velkommen til gjenglivet, på astronomisk skala.

NABOKRANGEL: Dette bildet av galaksen NGC 1055 ble offentliggjort av European Southern Observatory (ESO) 1. mars i år. En del rare vridninger i galaksestrukturen tyder, ifølge astronomene, på sammenstøt med en annen, større nabogalakse. Foto: AFP PHOTO /ESO
NABOKRANGEL: Dette bildet av galaksen NGC 1055 ble offentliggjort av European Southern Observatory (ESO) 1. mars i år. En del rare vridninger i galaksestrukturen tyder, ifølge astronomene, på sammenstøt med en annen, større nabogalakse. Foto: AFP PHOTO /ESO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De fleste galakser blir med i en gjeng på et eller annet tidspunkt i løpet av livene sine. Men i stedet for å trekkes mot skumle, mørklagte gater, fascinert av det som foregår der på nattestid og brorskapet som finnes der, får galakser gjengtilhørighet gjennom gravitasjonskrefter. Disse kreftene drar galaksene mot hverandre og skaper samhold.

Selv galaksen vår, Melkeveigalaksen, er med i en gjeng. Og ikke nok med det: Melkeveien er en av bøllene. Gjengen går under navnet Den lokale gruppen og består av rundt 50 galakser. Det blir naturligvis bråk.

Du er en ung og lovende galakse; en ansamling av stjerner, støv, gass og mørk materie, med et supermassivt sort hull i midten. For en galakse er det å være i live å produsere stjerner. Stjernene er selve livsgnisten din, og du ønsker å produsere så mange stjerner du kan så lenge som mulig. Det blir et mål på din suksess. Men for at du som en ung galakse skal ha et langt stjerneproduserende liv foran deg, trenger du gass. Massevis av det. Når denne gassen blir presset hardt nok sammen av gravitasjonskrefter, settes fusjonsprosesser i gang. Stjerner fødes og du glitrer av liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer