Galimatias i matfatet

Å slippe oljenæringen inn i Lofoten, Vesterålen og Senja vil, som olje- og energiministeren ganske riktig har påpekt, være den rene galimatias.

UANSVARLIG: «Å risikere slike ressurser for en mulighet til å forlenge oljealderen en liten stund, er — for å si det forsiktig — ikke ansvarlig politikk», skriver artikkelforfatterne fra Norges største miljøorganisasjoner til Olje- og Energiminister Ola Borten Moe (bildet). Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
UANSVARLIG: «Å risikere slike ressurser for en mulighet til å forlenge oljealderen en liten stund, er — for å si det forsiktig — ikke ansvarlig politikk», skriver artikkelforfatterne fra Norges største miljøorganisasjoner til Olje- og Energiminister Ola Borten Moe (bildet). Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Det vil være galimatias å true vårt største matfat. Her dreier det seg om enorme fiskeressurser, som i motsetning til oljen er en evigvarende ressurs.» (Ola Borten Moe, 2008.)

I dag legger olje- og energiminister Ola Borten Moe fram kunnskapsinnhentingen om virkninger av petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette området er et økologisk underverk i verdensmålestokk. Det må spares av hensyn til både natur, mennesker og klima - og det er det ikke bare miljøbevegelsen som har tatt til orde for. I mylderet av gode råd har vi funnet en anbefaling vi gjerne bringer videre:

«Det er i første rekke miljøkonsekvensene som bør telle inn. Det vil være galimatias å true vårt største matfat. Her dreier det seg om enorme fiskeressurser, som i motsetning til oljen er en evigvarende ressurs, sier Ola Borten Moe. Han mener at en eventuell oljekatastrofe utenfor Lofoten og Vesterålen vil få enorme negative konsekvenser.» (Avisenes nyhetsbyrå, 2008)

Ja, Ola Borten Moe, det er naturen som mest verdifull.

Havområdene utenfor øyriket som dekker Lofoten, Vesterålen og Senja er et økologisk underverk. Den geografiske plasseringen på kloden, de spesielle strømforholdene, næringstilgangen og stedets geologiske historie danner grunnlaget for at det lille geografiske området på bare 1200 kvadratkilometer fungerer som en oase av levende organismer for havområdene rundt. Øyriket ligger plassert mellom to av de siste rene, relativt intakte store marine økosystemene i verden, Norskehavet og Barentshavet. Havområdet er blant de mest produktive i hele verden: Den siste store, robuste torskestammen har dette som sin gyteplass, og verdiene som finnes her i form av fornybare fiskeressurser er enorme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer