KOMMENTARER

Galopperende skepsis

Etter høstens budsjettbråk forsvant mange velgere fra regjeringspartiene. Nå forsvinner også tilliten fra tillitsvalgte for halvannen million arbeidstakere.

FORKLARINGSPROBLEM:  LO-leder Gerd Kristiansen har karakterisert arbeidsminister Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven som en "løsarbeiderpakke".
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
FORKLARINGSPROBLEM: LO-leder Gerd Kristiansen har karakterisert arbeidsminister Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven som en "løsarbeiderpakke". Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

(SUNDVOLLEN) Dagbladet:

I dag kommer statsminister Erna Solberg til Sundvollen der Unio, den nest største hovedsammenslutningen i landet, har sin årlige konferanse. Det blir hun møtt av høflige, men skeptiske tillitsvalgte for lærere, sykepleiere, polititjenestemenn og andre viktige yrkesgrupper i offentlig sektor. Skepsisen har økt kraftig etter at regjeringen fredag la fram sine forslag til endringer i arbeidsmiljøloven som innebærer at det blir økt adgang til midlertidige ansettelser.

Unio-leder Anders Folkestad sa i sin innledningstale til konferansen i går at regjeringens fyndord «fornyelse, forenkling og forbedring» egentlig er en kamuflasje for «forverring».

En samlet fagbevegelse er rasende på arbeidsminister Robert Eriksson. At det nå blir generell adgang til å ansette folk i midlertidige stillinger blir opplevd av både LO, Unio, YS og til dels også Akademikerne, som en oppskrift på et tøffere og mer usikkert arbeidsliv. Reaksjonene kom på stripe fredag. Tett opp til Erikssons pressekonferanse. «Rettighetene til fast jobb blir svekket.» «Boliglån blir vanskeligere å få.» «Det blir økt fare for ulykker og uførhet.» «Færre tør si ifra om uholdbare tilstander på jobben.» «Pensjonsordningene blir svekket.» «Arbeidstakere blir skaltet og valtet med,» for å nevne noen av spissformuleringene. De viser at organisasjonene var vel forberedt på det som skulle komme. Men harmen er sterk og unison. Til og med en av arbeidsgiverorganisasjonene, Spekter, fnyser irritert over deler lovforslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer