DEBATT

Galskap å selge vannkraften

Private kan ikke få eierskap over evigvarende ressurser til evig tid.

VANNKRAFTEN: Vannkraften er en del av arvesølvet, mener Are Thomasgard i LO og Andreas Halse, daglig leder i Svensonsstiftelsen. Her: Hunderfossen kraftverk. Foto: Scanpix
VANNKRAFTEN: Vannkraften er en del av arvesølvet, mener Are Thomasgard i LO og Andreas Halse, daglig leder i Svensonsstiftelsen. Her: Hunderfossen kraftverk. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Helt siden vi oppdaget at vi kunne legge fosser i rør har det vært bred enighet om at våre evigvarende kraftressurser skal eies av fellesskapet. Det prinsippet sås det tvil om når flere nå tar til ordet for salg av Statkraft. Å selge ut evigvarende ressurser kommer aldri til å bli en god løsning.

Eierskapet over Statkraft gjør at fellesskapet i Norge i dag eier 92 % av landets vannkraftproduksjon. Statkraft kontrollerer alene 60-70 % av all vannkraftproduksjon i Norge gjennom direkte eller indirekte eierskap i kraftverk og selskap som selger strøm til sluttforbruker. Statkraft SF er også den viktigste leverandøren av kraft til industrien gjennom langsiktige kommersielle kontrakter.

  • Les også Dagbladets leder: «Spillet om Statkraft»

Å selge deler av Statkraft vil gi noen kroner i kassen nå, men vil utgjøre et betydelig tap i statens inntekter fra dag én og så lenge vannkraften fortsetter å eksistere. I tillegg er det grunn til å frykte en forverring av kraftprisene til industrien med en slik strategi. Det siste vil være en katastrofe for en økonomi som sårt trenger en videreforedlede industri fremfor økt råvareeksport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer