Galskap i manesjen

SANDVIKA (Dagbladet): Elefanter og sjøløver er byttet ut med gale trapesartister, skrutrekkere gjennom tunga og to nakne svensker i en rød ballong. Cirkus Cirkör er i by'n.

- Ja, de er gale, bekrefter sirkusdirektør Tilde Björfors (28) alvorlig.

Hun har ansvaret for en gjeng ekstraordinære sirkusartister som inntok ny-sirkus-festivalen i Sandvika i Bærum idag.

Disse sirkusartistene er nesten uten unntak penetrerte med metallbiter. Noen svelger lysstoffrør, og skal de gå med bind for øynene, skjer det uten sko på beina i en manesje fylt med musefeller. Selv regner de seg som normale.

- Vi er nesten blitt for folkelige, mener Björfors.

Hun får ikke negative reaksjoner på forestillingene lenger. Folk går mann av huse. 270000 svensker løste billett til det utradisjonelle sirkuset i fjor. På samme tid gikk 400000 nordmenn på sirkus her til lands.

Ikke temmet

Siden starten i 1995 har Cirkus Cirkörs omsetning økt fra rundt 200000 til 15 millioner. Nå får artistene betalt, og det er ikke lenger pengene som stopper kreativiten.

Derfor må ingen bli forundret når en ensom cowboy går opp ned i sirkustaket og to trapesartister framstår som homser. Ny-sirkus er en drøm for allergikere og et minne for livet for alle andre. Det er lite sagmugg, men mye å prate om etterpå. Og midt oppi det hele står direktør Tilde Björfors og beskriver deres nye show som poetisk, humoristisk og nært publikum. Men helt temmet er ikke sirkuset ennå.

Gaffel i nesa

- Vi er fortsatt fandenivoldske, sier Björfors.

Og går du ikke hjem rett etter forestillingen, kan det være flere selsomme opplevelser i vente.

- Det er en del festing, innrømmer Björfors.

Hun utelukker ikke at nye innslag kan oppstå fra bunnen av et tomt pilsglass.

- De er kreative hele tida. På festene sjongleres det med flasker og krus. Og rett som det er stikker noen en gaffel opp gjennom nesa. Det er ingen tilfeldighet at de svenske avisene kåret sirkusbaren deres til Stockholms beste, da de campet utenfor byen sist sommer.

HOMSECOWBOY: Ossi Niskala kommer ut av skapet som homofil i trapesen.
MR PAIN:Henrik Agger har naturlig hårfarge, sterke briller og en vinopptrekker gjennnom tunga.
HØYT OPPE: Ossi Niskala, Josephine Wulff, Marie-Andree Robitaille og Rasmus Madsen.