Galskap og kjærlighet

Arve Moens «Døden er et kjærtegn» er Norges 17. beste krimroman.

FILMATISERT: Arve Moens roman Døden er et kjærtegn ble filmatisert i 1949. Romanen er nå kåret til Norges 17. beste krimroman av Dagbladet.  Foto: NFI
FILMATISERT: Arve Moens roman Døden er et kjærtegn ble filmatisert i 1949. Romanen er nå kåret til Norges 17. beste krimroman av Dagbladet. Foto: NFI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Alt står klarere for meg nå. Det lyder ikke lenger rart når jeg sier til meg selv at jeg elsker henne, men jeg angrer ikke.» Slik lyder de første setningene i Arve Moens roman «Døden er et kjærtegn», utgitt i 1948. Bilmekanikeren Erik Hauge sitter i en fengselscelle, arrestert for mordet på sin kone Sonja.

Han reflekterer over kjærlighet og hat, liv og død, lidenskap og undergang. I noen korte setninger innser han at forholdet til kvinnen han har drept er det mest verdifulle livet har gitt ham, samtidig som det er blitt fatalt for hans egen skjebne på jorda.

Mot avgrunnen Deretter går Hauge løs på historien bak forbrytelsen. En dag rullet en elegant Lincoln inn på bilverkstedet der han jobbet. Bak rattet satt fruen til skipsreder Wraal, og da hun steg ut av bilen skimtet han «en slank silkelegg i sola under et lysegrått draktskjørt». Deretter lar ikke historien seg stoppe. De to trekkes mot hverandre med en styrke som ikke lar seg motstå. Forelskelse, erotiske krefter, en dragning som suger de to nærmere og nærmere avgrunnen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer