- Galskapen gjør oss bedre

Amerikanske The Flaming Lips har satt fyr på scenen og gittut plater som kreverfire stereoanlegg. - Vi strekker oss langt for å gjøre oss selv mer interessante, innrømmer Flaming Lips-sjef Wayne Coyne overfor Dagbladet.

Etter 15 år som snålt og psykedelisk kultband, fikk The Flaming Lips fra Oklahoma sitt store gjennombrudd med det storslåtte og hyllede albumet «The Soft Bulletin» i 1999.

Året etter satte bandet Kristiansand i fyr og flamme med en av Quart-festivalens mest legendariske konserter noensinne.

Nå er bandet tilbake med den etterlengtede oppfølgeren til «The Soft Bulletin». Inspirert av moderne r&b som Missy Elliott og Timbaland, og nok en gang produsert av Mercury Revs Dave Fridmann, er «Yoshimi Battles The Pink Robots» enda en fritenkende eventyrreise inn i symfonisk pop og psykedelia.

- Safe er kjedelig

- Vi blir vel oppfattet som både geniale og dustete. Jeg mener at du bare er genial hvis du er på rett sted til rett tid. Og det var kanskje det vi var med «The Soft Bulletin», sier Wayne Coyne på telefon fra Oklahoma City, hvor han etter eget utsagn lever et «stabilt og sunt liv» med familie, tre hunder og fire katter.

- Det er først og fremst ideen om galskap som driver oss. Det er kjedelig å spille safe, og vi finner gjerne på gærne ting hvis det gjør oss mer interessante. Vi strekker oss langt for å få til det, forklarer han.

To forskjellige band

Det innebærer for eksempel å sause seg inn i blod på scenen, spille dukketeater under konsertene og lage 4CD-album som skal avspilles simultant på fire stereoanlegg («Zaireeka»). For ikke å glemme tilsvarende forsøk med 40 bilstereoer live.

- Vi er to forskjellige band live og på plate, innrømmer Coyne.

- Vi vil fortsette å lage musikk som fungerer på to plan. Musikk folk kan ha det hyggelig med hjemme, og som vi samtidig kan gå berserk på scenen med. Folk godtar jo hva som helst bare det presenteres. En gang tok både monitorer og scenen fyr, og folk trodde det var en del av showet, erindrer han.

Wayne Coyne har heller ikke glemt den legendariske konserten på Vaskeriet under Quart-festivalen i 2000, et fyrverkeri av et show som ble belønnet med terningkast seks her i Dagbladet.

Dop

- Kristiansand var fucking crazy . Det var jo ikke ordentlig natt der, og det føltes som en skikkelig syretripp. Klokka åtte om morgenen innså vi at vi hadde vært oppe hele natta.

- Apropos dop, dere har ikke akkurat dempet de psykedeliske tilbøyelighetene deres?

- Jeg har sluttet med den slags. Trening er mitt nye dop. Du blir lykkelig av det, men slipper unna paranoia og frykt, avslutter den 41-årige frontfiguren i The Flaming Lips.

FLAMMEKASTERE: Wayne Coyne (i midten), Michael Ivins (t.v.) og Steven Drozd i The Flaming Lips er klare for å spre galskap og frittenkende rockideer igjen. «Yoshimi Battles The Pink Robots» skal følge opp suksessen til 1999-klassikeren «The Soft Bulletin».