Galskapen har ingen ende

At dagens besteforeldre er den såkalte «dessertgenerasjonen» betyr ikke de spiser mer dessert eller at de skal ta skylden for barns fedme.

FEIL SYNDEBUKK: Hovedproblemet med barns fedme handler ikke om at mormor kjøper en ekstra is, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
FEIL SYNDEBUKK: Hovedproblemet med barns fedme handler ikke om at mormor kjøper en ekstra is, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Fedmedebatten har tatt en ny vending. Nå er det bestemødrene som skal få sitt pass påskrevet av ekspertene. Mandag 8. juli skrev VG at barnebarna blir tykkere av å bli passet av besteforeldre.

Seksjonsoverlege Samira Lekhal, ved Senter for sykelige overvekt, seksjon for barn og unge i Helse Sør-Øst i Vestfold, sier følgende:

«Besteforeldregenerasjonen har et helt annet forhold til mat. For dem har mangelen på mat vært større enn begrensningen av den.»

Dette er en påstand som faller på sin egen urimelighet. Dagens besteforeldre er den såkalte «dessertgenerasjonen» - noe som altså ikke betyr at de spiser mer dessert, men at deres foregående generasjon bygget opp landet etter krigen og sørget for at barna deres høstet godene av det. Svært få av dagens 50- og 60-åringer har hatt mangel på mat. Er besteforeldrene over 70 år, har de muligens opplevd det å gå sulten en dag, men det er en lettvint løsning å gi dem skylden for barns fedme i dag.

Nettopp fordi de kanskje har opplevd matrasjoneringer, er de bevisste på kosthold og hva som kan mette en liten mage.

Hovedproblemet for barns fedme handler ikke om at mormor kjøper en ekstra is, eller har rømme i sausen. Det handler om en hektisk hverdag hvor alt skal gå så fort, og det er et faktum at barna sitter mer stille nå enn før, takket være data og TV.

Fedmedebatten har tatt helt av, og fordi man ikke umiddelbart finner en løsning på problemet, skal vi nå legge litt av skylden på en ressurssterk gruppe som i all hovedsak beriker barnas hverdag. Ærlig talt, nå må vi skjerpe oss!

Ja, besteforeldre skjemmer ofte bort barnebarna sine, og sånn skal det være. De skjemmer først og fremst bort barna med bedre tid, og skulle det bli en ekstra is - ja, så er det bare å gå på løkka å sparke litt ekstra ball.

Hysteriet rundt dette temaet skaper et kunstig og usunt forhold til mat. Det er bare et tidsspørsmål før vi vil se en drastisk økning av spiseforstyrrelser hos barna våre. Et helt vanlig normalt kosthold i hverdagen, inkludert is og vafler hos bestemor i ny og ne, kombinert med aktivitet - vips, så har vi sunne og glade barn.

Den dagen jeg blir farmor, blir det både is og løkkefotball.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.