DEBATT

Galskapen har ingen ende

At dagens besteforeldre er den såkalte «dessertgenerasjonen» betyr ikke de spiser mer dessert eller at de skal ta skylden for barns fedme.

FEIL SYNDEBUKK: Hovedproblemet med barns fedme handler ikke om at mormor kjøper en ekstra is, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
FEIL SYNDEBUKK: Hovedproblemet med barns fedme handler ikke om at mormor kjøper en ekstra is, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fedmedebatten har tatt en ny vending. Nå er det bestemødrene som skal få sitt pass påskrevet av ekspertene. Mandag 8. juli skrev VG at barnebarna blir tykkere av å bli passet av besteforeldre.

Seksjonsoverlege Samira Lekhal, ved Senter for sykelige overvekt, seksjon for barn og unge i Helse Sør-Øst i Vestfold, sier følgende:

«Besteforeldregenerasjonen har et helt annet forhold til mat. For dem har mangelen på mat vært større enn begrensningen av den.»

Dette er en påstand som faller på sin egen urimelighet. Dagens besteforeldre er den såkalte «dessertgenerasjonen» - noe som altså ikke betyr at de spiser mer dessert, men at deres foregående generasjon bygget opp landet etter krigen og sørget for at barna deres høstet godene av det. Svært få av dagens 50- og 60-åringer har hatt mangel på mat. Er besteforeldrene over 70 år, har de muligens opplevd det å gå sulten en dag, men det er en lettvint løsning å gi dem skylden for barns fedme i dag.

Nettopp fordi de kanskje har opplevd matrasjoneringer, er de bevisste på kosthold og hva som kan mette en liten mage.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer