LEDER

Galskapen i Sør-Sudan

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

SØR-SUDAN, den yngste staten i verden, er på det nærmeste i borgerkrig langs etniske skillelinjer. Landet oppnådde uavhengighet fra Sudan i 2011, etter en langvarig frigjøringskrig mot regimet i Khartoum. Til dette fikk de sørsudanske lederne god hjelp fra utlandet, deriblant fra Norge. Er virkelig lederne i det nye landet, først og fremst president Salva Kiir og den avsatte visepresidenten Riek Machar, villige å sette over styr frukten av årtiers kamp i en personlig og politisk maktkamp?

Det ser sånn ut. De lar kampen utarte til en militær stammekrig, mellom dinkaer og nuer. Det er ikke nytt, for de to gruppene utkjempet en ti år lang blodig strid på 90-tallet, da som nå bare til glede for herskerne i Sudan, som skulle være deres felles fiende.

ALDELES TRAGISK er dette, først og fremst for de hundrevis som er drept, og for et lutfattig land hvor innbyggerne trenger utvikling på alle samfunnsområder. Det vitner også om en tragisk mangel på politisk lederskap, hvor eget hovmod settes foran samfunnets grunnleggende behov.

Fra alle kanter i utlandet kommer advarslene. Hjelpen fra utlandet, som den unge staten er avhengig av, står i fare, advarer USAs president, Barack Obama. Norges utenriksminister, Børge Brende, frykter en borgerkrig langs etniske linjer. Han tilbyr også norsk hjelp til forhandlinger, om partene ønsker det. Afrikanske naboland forsøker også å mekle. FN, som har fredsbevarende styrker i landet, ber partene besinne seg og gå inn i forhandlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer