Galskapen i Sør-Sudan

Ingress

Meninger

SØR-SUDAN, den yngste staten i verden, er på det nærmeste i borgerkrig langs etniske skillelinjer. Landet oppnådde uavhengighet fra Sudan i 2011, etter en langvarig frigjøringskrig mot regimet i Khartoum. Til dette fikk de sørsudanske lederne god hjelp fra utlandet, deriblant fra Norge. Er virkelig lederne i det nye landet, først og fremst president Salva Kiir og den avsatte visepresidenten Riek Machar, villige å sette over styr frukten av årtiers kamp i en personlig og politisk maktkamp?

Det ser sånn ut. De lar kampen utarte til en militær stammekrig, mellom dinkaer og nuer. Det er ikke nytt, for de to gruppene utkjempet en ti år lang blodig strid på 90-tallet, da som nå bare til glede for herskerne i Sudan, som skulle være deres felles fiende.

ALDELES TRAGISK er dette, først og fremst for de hundrevis som er drept, og for et lutfattig land hvor innbyggerne trenger utvikling på alle samfunnsområder. Det vitner også om en tragisk mangel på politisk lederskap, hvor eget hovmod settes foran samfunnets grunnleggende behov.

Fra alle kanter i utlandet kommer advarslene. Hjelpen fra utlandet, som den unge staten er avhengig av, står i fare, advarer USAs president, Barack Obama. Norges utenriksminister, Børge Brende, frykter en borgerkrig langs etniske linjer. Han tilbyr også norsk hjelp til forhandlinger, om partene ønsker det. Afrikanske naboland forsøker også å mekle. FN, som har fredsbevarende styrker i landet, ber partene besinne seg og gå inn i forhandlinger.

DET ER Å HÅPE at advarslene fra utlandet kan få Kiir og Machar og deres støttespillere til å ta til vettet. Vi antar at det diplomatiske presset fra utlandet på partene nå er kraftig og utvetydig. Vi regner også med at FNs stedlige representant, norske Hilde Frafjord Johnson, akkurat som de utenlandske diplomatene i landet, i lang tid har kommet med råd og advarsler. Men de har tydeligvis talt for døve ører så langt. Lederne i Sør-Sudan har fortsatt et livsfarlig spill, med sine egne innbyggeres liv, helse, velferd og framtid som innsats. Må FN sette Sør-Sudan under formynderstyre, som en nødvendig ydmykelse for å verne innbyggerne mot sine ledere?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.