Galtung leker med ilden

Fredsprofessor Johan Galtung beveger seg farlig nær ideen om at verden i virkeligheten kontrolleres av jøder og frimurere.

Farlig tankestrømning: Johan Galtung leker med en svært farlig tankestrømning som har røtter i 1800-tallets antisemittiske og antimasoniske litteratur, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ole C.H. Thomassen
Farlig tankestrømning: Johan Galtung leker med en svært farlig tankestrømning som har røtter i 1800-tallets antisemittiske og antimasoniske litteratur, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 30. september. Professor Johan Galtung holder foredrag i Sophus Lies auditorium på Universitetet i Oslo. Foredragets tittel er «Ti teser om 22. juli». Som tittelen antyder er temaet drapene i Oslo og på Utøya, og hva handlingene til gjerningsmannen, som Galtung konsekvent omtaler som «monsteret», kan lære oss.

Noen av tesene er tankevekkende, andre inspirerende, andre igjen diskutable. Det som det imidlertid er grunn til å bekymre seg over er en rekke drypp i form av påstander Galtung i forbifarten fremsetter i løpet av foredraget. Drypp som knytter seg an til en svært farlig idétradisjon.

Det første dryppet kommer omtrent femten minutter ute i foredraget. Breiviks tidligere medlemskap i Frp er ikke viktig, mener Galtung, og legger til at dette er noe han gang på gang har gjentatt de seksti gangene han har blitt intervjuet av utenlandske medier. Det man derimot bør se nærmere på er det faktum at Breivik var frimurer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer