Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gambler på å spille inn en siste «Dag»-sesong

Etter neste sesong går «Dag» i graven, men Atle Antonsens samlivsterapeut kan få et langt liv etter døden. Se rykende ferskt klipp!

Døden sitter bokstavelig talt i veggene i Vestre gravlunds kapell i Oslo. Blant nisjer med oppstilte urner er en samkjørt gjeng i gang med innspilling av fjerde sesong av TV 2-serien «Dag».

- Kirkeklokker! Gud trenger også reklame, sier Rolf Lassgård lakonisk i rollen som Ernst, henvendt til Dag.

Stemningen er sober i det dunkle kapellet, men produksjonsteamet er begeistret for å være i gang igjen.

Og de har noe å leve opp til: Siden forrige sesong gikk på luften har «Dag» vunnet publikumsprisen i NRKs kåring av 2000-tallets beste tv-serie.

En helvetes reise - Dette føles veldig riktig, og det er naturlig å avslutte nå, fastslår Atle Antonsen, for anledningen i strøken dress.

Siden 2010 har han gestaltet rollen som Dag. I første sesong er han samlivsterapeuten som mener at alle par burde gå fra hverandre, og som låser seg inne i leiligheten etter arbeidsdagen for å unngå mennesker. Tredje sesong ender med at kjæresten Eva (Tuva Novotny) frir, og Dag sier ja.

- Det har vært en helvetes reise for ham, Dag var jo en fyr som hadde gitt opp verden og seg selv som sosial aktør i den. Det var nok bare en skikkelig kjærlighetshistorie som kunne forrykke balansen i livet hans og  hans selvvalgte  eksil, sier Antonsen selv.

Serien har ikke vært redd for å veksle mellom alvorstunge scener og ellevill komikk, og Dag har blant annet våknet opp på offentlige toaletter og endt i trekantsex med kameraten Benedikt (Anders Baasmo Christiansen). Fjerde sesong byr på flere vonde øyeblikk, men kan det ende godt for Dag?

- Slik Dag har det i slutten av tredje sesong, er kanskje for godt til å være sant på noen måter. Det gjenstår å se, hinter Antonsen.

Takket nei Også Rolf Lassgård gleder seg over at han får komme tilbake til rollen som Ernst, Dags intellektuelle sparringpartner i serien. Nå er han takknemlig for at han måtte si nei til en annen rolle i første sesong.

- Da hadde jeg aldri fått gjøre Ernst, en rolle jeg har blitt glad i. Det er bare «härligt» å være her igjen, sier Lassgård.

De filosofiske og ofte lange dialogene betyr at det er store mengder tekst som skal huskes.

- Det er en del av utfordringen i yrket, men det er klart, den utfordringen blir bare større med alderen, smiler Lassgård.

Øst-europeisk «Dag» Øystein Karlsen har regi på hele sesongen, og står som vanlig bak manus sammen med Kristopher Schau. Han lover en verdig avrunding.

- Vi har aldri vært så nøye i manusarbeidet som denne gangen. Hver karakter får sin egen avsluttende rammehistorie, sier Karlsen, og lover at Dag får den slutten som karakteren har vært tiltenkt siden første sesong.

I tillegg til at store nordiske stjerner som Tuva Novotny, Rolf Lassgård og Iben Hjejle gjeninntar rollene sine, forteller Karlsen at de har hentet inn nye, store navn fra utlandet «utenfor Norden».

Samtidig som siste sesong spilles inn i Norge, forbereder HBO Europe en pilotepisode for det østeuropeiske markedet. Der måtte manus gjennom én sentral endring, forteller produsent Anders Tangen.

BEGRAVELSE: Innspillingen av fjerde og siste «Dag»-sesong er i gang. Atle Antonsen, Rolf Lassgård, Leon August Sannum Vierdal og Tuva Novotny gjør seg klar for begravelsesseremoni. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEGRAVELSE: Innspillingen av fjerde og siste «Dag»-sesong er i gang. Atle Antonsen, Rolf Lassgård, Leon August Sannum Vierdal og Tuva Novotny gjør seg klar for begravelsesseremoni. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dag har blitt en bankfunksjonær som vurderer unge lånetakere. Det er nemlig ikke så vanlig med samlivsterapeuter der, sier Tangen.

- Vi tror de klarer seg med vodka og vold, skyter regissør Karlsen inn.

Gambler på støtte I sommer varslet Norsk Filminstitutt (NFI) at 50 millioner kroner av den totale filmstøtten for i år fryses på grunn av budsjettsprekk. Over halvparten av midlene som fryses, 24,2 millioner, er øremerket til produksjon av TV-drama. Dette har skapt stor usikkerhet i miljøet, og flere store tv-produksjoner er nå satt på vent inntil de får svar fra NFI.

 «Dag»-teamet har valgt å gå i gang uten å vite sikkert om de får støtte.

- Hvis vi ikke hadde begynt å spille inn serien som planlagt nå, hadde vi måttet vente til 2017 for å få Atle Antonsen. Vi har booket alle våre skuespillere allerede, og derfor har vi valgt å gamble på å starte opp uten produksjonsstøtte, sier produsent Anders Tangen i ViaFilm.

De har søkt om NFI-støtte på 3,5 millioner kroner, og det totale budsjettet for sesongen er 19 millioner.

- Dette er være eller ikke være for oss. Hvis vi ikke får støtte må vi finne penger andre steder - ellers er det lønna vår som ryker, sier Tangen.

Paradoksalt nok er det suksessen til norsk kinofilm som rammer dramaproduksjonene. Høye seertall på kino har ført til at en større del av potten enn forutsett går til såkalt etterhåndsstøtte til film, og for å unngå ytterligere budsjettsprekk har altså NFI valgt å fryse alle midler til nye produksjoner.

Fjerde sesong av «Dag» har planlagt premiere på TV 2 neste høst.

TV 2 planlegger også en ny fiksjonsserie i krysningspunktet mellom humor og alvor: «Maniac» kan også få premiere neste høst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media