DEBATT

Gambling fra Greenpeace

Det norske folk vil være dårlig tjent med Greenpeace som finansrådgiver, skriver Tord Lien.

Olje- og Energiminister Tord Lien (Frp) på sitt kontor på Olje- og Energidepartementet i Oslo

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Olje- og Energiminister Tord Lien (Frp) på sitt kontor på Olje- og Energidepartementet i Oslo Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter å ha lest Truls Gulowsens innlegg om at fortsatt satsing på olje- og gassvirksomhet i Norge er gambling, kan vi slå fast at det norske folk vil være dårlig tjent med Greenpeace som finansrådgiver.

Oljeressursene tilhører det norske folk. For at ressursene skal bli hentet ut får selskapene skattefradrag for sine investeringer. Til gjengjeld tar Staten gjennom skattlegging 78 prosent av inntektene fra virksomheten på sokkelen.

Verken Staten eller oljeselskapene er interessert i å tape penger. Det har vi da heller ikke gjort. Siden produksjonsstarten på Ekofisk har denne næringen bidratt med ufattelige 11.000 milliarder kroner til norsk økonomi, eller rundt ni ganger utgiftene på årets statsbudsjett.

Det har betydd mye for utviklingen av det norske velferdssamfunnet og tusenvis av arbeidsplasser spredt over hele landet. Oljefondet på over 7000 milliarder kroner sikrer fortsatt vekst og velstand for både vår egen og kommende generasjoner.

Petroleumsnæringen vil også være vår største og viktigste næring i lang tid framover. Samtidig skal vi legge til rette for fremveksten av andre næringer som kan gi lønnsomme arbeidsplasser på sikt.

Det er i den sammenheng verdt å nevne at vi allerede har et kraftsystem der 98 prosent av kraften kommer fra fornybar vannkraft. Det gir et fantastisk utgangspunkt for verdiskaping. Både i tradisjonelle og i nye næringer.

Verden vil i overskuelig framtid trenge store mengder olje- og gass. Utviklingen innen sol og vindkraft går raskt, men ikke raskt nok til å erstatte fossil energi på mange tiår. Samtidig skal vi løse klimautfordringen.

I den sammenheng er norsk olje- og gass en del av løsningen. Vi har den høyeste CO2-avgiften i verden, og vi er en del av EUs kvotesystem. På norsk sokkel straffer store utslipp seg økonomisk. Dette vet vi fungerer, og vi håper flere land følger etter. Vi vet også at kull er verstingen i utslippssammenheng. Å erstatte kull med gass er derfor en effektiv måte å redusere utslippene på.

Norge vil også framover kombinere rollen som en stor energieksportør, med rollen som pådriver i arbeidet med å løse klimautfordringen. Det gjør vi på mange plan. Å gamble med lønnsomme arbeidsplasser slik Greenpeace legger opp til er ikke del av strategien.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer