Gambling i usikre tider

Er vi så sikre på at finanskrisa er over at vi kan ta oss råd til høyreeksperimenter og gambling? KRONIKK

UROLIG: "Styrte vi for godt?" spør Kristin Halvorsen i denne kronikken. Hun er redd folk tror krisa er over. Foto: Scanpix.
UROLIG: "Styrte vi for godt?" spør Kristin Halvorsen i denne kronikken. Hun er redd folk tror krisa er over. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||PÅ SLUTTEN av sommerferien min i fjor, ble jeg ringt opp av det amerikanske finansdepartementet. Det ville forsikre Norge om at regjeringen i USA sikret Fanny Mae og Freddie Mac. Det var bekymret for at Statens pensjonsfond — Utland skulle selge seg ut av de to finansieringsselskapene som vaklet ved inngangen til finanskrisa. Da tenkte jeg at det nå gjelder å nyte de få feriedagene som er igjen. Det er uro i vente.

Nå er det ett år siden Lehman Brother kollapset og verden opplevde den kraftigste økonomiske nedgangen siden andre verdenskrig. Vi var midt i innspurten av budsjettet for 2009. Jeg hadde tenkt å legge fram det rød-grønne budsjettet med klar SV-profil, for så å gjøre det som er mest inspirerende — nemlig å reise rundt, treffe folk, besøke skoler og arbeidsplasser, og å få inspirasjon til det som skal være det store prosjektet de neste fire åra.

PLANENE MÅTTE bare droppes. I fanget fikk jeg ei krise som ingen i vår tid har sett maken til. Til budsjettkonferansen i august sto det klart for oss at budsjettet for 2009 måtte innrettes for å møte en mye svakere utvikling i verdensøkonomien enn vi til da hadde regnet med. Med Lehman kom utfordringen for kredittmarkedet. Vi jobbet døgnet rundt for å finne de riktige virkemidlene for å hindre at bankene stoppet helt opp. Dette ville gitt katastrofale følger for enkeltpersoner og ikke minst bedrifter og arbeidsplasser. Disse første, krevende ukene og månedene fikk meg til å sette pris på hvert år jeg har på baken, hver erfaring jeg har gjort meg — og mitt eget livsmotto: Jeg skal forlate denne verden «godt brukt», «ikke pent brukt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer