«Game of Thrones»- rollen er uadskillelig fra Emilia Clarke

- Hun er i blodet mitt, sier skuespilleren.

LONDON (Dagbladet): - Jeg hadde jo nesten ikke gjort noe før jeg fikk denne rollen. Men jeg tenkte som så: Hvis du ikke svømmer, så synker du, sier Emilia.

Hun betegnes som et av de aller mest lovende stjerneskuddene på filmhimmelen. Men det er en ydmyk 26-åring som møter pressen på Soho Hotel når HBO lanserer den andre sesongen av fantasyserien, som får norsk premiere på Canal Plus i begynnelsen av mai.

Flammehav - Jeg er selvsagt overlykkelig over å få sjansen til å spille Daenerys Targaryen. Men de som plukket meg ut til denne store rollen tok en enorm risk. Jeg hadde vært på to auditioner da jeg ble fløyet over til Los Angeles for en siste test hvor jeg møtte alle HBO-folka. Det var mer skremmende enn å gå inn i et flammehav, sier Clarke.

Hun forteller at hun har stor kjærlighet for rollefiguren sin.

- Da jeg først leste om Daenerys, følte jeg meg på uforklarlig vis forbundet med henne. Det er noe med henne jeg ikke kan slippe taket i. Daenerys er med meg dag og natt. Hun er i blodet mitt.

Kanskje de så det på auditionen. Og at det var derfor de bestemte seg for å ta sjansen på meg.

TALENT: Emilia Clarke har fått tilbud om flere store filmroller etter at hun slo gjennom i Game of Thrones. Foto: Ap/Scanpix
TALENT: Emilia Clarke har fått tilbud om flere store filmroller etter at hun slo gjennom i Game of Thrones. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

Før innspillingen startet ble Emilia varslet om at hun måtte regne med å være naken foran kamera.

- Jeg liker at Daenerys er uskyldig og uerfaren. Underveis tenkte jeg at jeg gjorde nakenscenene for henne og som henne. Jeg gjennomlevde på en måte hennes traumer. Det hjalp meg, for jeg visste at det måtte gjøres.

Det er en historie om overlevelse. Daenerys må innse at hun er jente i en mannsdominert verden og sliter med å bli tatt alvorlig, til tross for at hun har tre drager, sier Emilia og smiler.

Egen skjebne Hun peker på at Daenerys, i motsetning til mange av de andre karakterene i «Game of Thrones», ikke har noen kontroll over sin egen skjebne.

- Men hun har heller ikke noe egoistisk ønske eller behov for tronen. Daenerys er født inn i det og må ta hver erfaring som den kommer, uten å rote det til.

- Når bestemte du deg for å bli skuespiller?

PARYKK: Emilia Clarke er glad for at hun slapp å farge håret for å spille Daenerys Targaryen, men syntes det ble varmt under den lyse parykken. 
Foto: HBO
PARYKK: Emilia Clarke er glad for at hun slapp å farge håret for å spille Daenerys Targaryen, men syntes det ble varmt under den lyse parykken. Foto: HBO Vis mer

- Da jeg var tre år, mener foreldrene mine. Jeg har drømt om det så lenge jeg kan huske. Mamma og pappa testet meg ut. De forlangte at jeg skulle gjøre lekser skikkelig og sendte meg på vanlige skoler til jeg var 18 år. Da jeg fortsatt ville bli skuespiller, slapp de meg løs, og lot meg begynne på teaterskole. Og her er jeg, heldige jeg, fordi «Game of Thrones» har åpnet så mange dører for meg. Det er jo vidunderlig når du er i en så usikker bransje.

Elsker Streep - Hvem inspirerer deg?

- Mitt store forbilde er Meryl Streep. Jeg beundrer rolletolkningene hennes. Nylig så jeg Meryl i Iron Lady og fatter ikke hvordan hun fikk til å framstille Margaret Thatcher så troverdig! Det er utrolig skuespillerkunst, vi snakker mer en fenomenal. Jeg elsker, elsker, elsker Meryl Streep, sier Clarke.

Les også:
• Norske Amrita (23) i ny HBO-satsing

Hollywood-stjernen Nikolaj Coster-Waldau i «Game of Thrones»

• Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad om serien: Ut på eventyr

Slik ble Sigrid (33) til lesehesten på 12