«Game of Thrones» drar på verdensturné

Muligheter for å prøvesitte «The Iron Throne».

PÅ TURNE: Hele 70 av rekvisittene i serien er nå på verdensturné.
PÅ TURNE: Hele 70 av rekvisittene i serien er nå på verdensturné.Vis mer

(Dagbladet:) HBO-serien «Game of Thrones» har vært ukas store snakkis etter mandagens blodige episode. Forfatteren selv sier han baserte scenen på en historisk hendelse.

Fans verden over reagerte imidlertid i vantro på flere av hendelsene mot slutten av episoden. På Youtube gikk det sport i å filme sjokkerte reaksjoner på avslutningsscenen.

Viktig for turismen Og samtidig som serien trekker millioner til TV-skjermene, blir fokuset på universet rundt serien stadig større. Bloomberg skriver at på samme måte som New Zealand nesten doblet sin turistindustri som følge av «Lord of the Rings», er det mange som satser på at fansen har lyst til å dra på ferie til stedene der den populære TV-serien er innspilt.

Flere av landene tilbyr nå egne guidede turer i seriens fotspor - for eksempel gåturer i i Dubrovniks gamleby, der man selv kan vandre i virkelighetens «King's Landing».

Verdensturné Og for de som ikke nøyer seg med kulissene, har HBO selv sendt hele universet - med kostymer, våpen, skuespillere og det hele - ut på verdensturné.

Blant annet kan besøkende sitte i «Jerntronen» - selve maktsenteret i serien. Også drageeggene og dragemodeller som ble brukt under innspillingen er med på ustillingene.

I tillegg får publikum se de originale kostymene og våpnene fra serien, blant annet dragedronningen Daenerys Targaryens flotte kjoler og den unge, usympatiske kongen Joffrey Baratheons skinn-kjortel.

Som «Lord of the Rings»
Utstillingen har allerede vært i Toronto, New York, Sao Paulo og Amsterdam, og åpner i Belfast i morgen 8. juni.

Der vil utstillingen være tilgjengelig helt frem til 17. juni. Hvis du vurderer å ta turen, bør du imidlertid forberede deg på lange køer.

The Guardian skriver at de første 12 000 billettene ble utsolgt på under 24 timer. De siste 8000 billettene er tilgjengelig ved oppmøte på utstillingen.

Billettene er gratis, men flere medier melder om lange køer på ustillingen, blant annet i New York.

Avisa skriver også at mange på Nord-Irland nå håper at TV-serien kan føre til en «Lord of the Ring»-lignende effekt for turismen i området.

Aldri vært større
- Det føles som om Nord-Irlands profil aldri har vært større, og på en så positiv måte. Spin-off-effekten har vært fantastisk. Det har ført til en utrolig buzz, sier Moyra Lock i den nasjonale filmkommisjonen Northern Island Screen til The Guardian.

Sesongavslutningen i sesong 3 blir tilgjengelig for norske seere på strømmetjenesen HBO Nordic og TV-kanalen C MORE mandag 10. juni. Det er imidlertid under en måned til innspillingen av sesong 4 begynner. Den skal sendes i begynnelsen av 2014.

DET RUSTES OPP TIL UTSTILLING: Denne ridder-rustningen er bare en av mange «Game of Thrones»-kostymer som i disse dager stilles ut på en verdensturné dedikert suksesserien. Bildet ble tatt da ustillingen var i Amsterdam i mai i år.  Foto: EPA/ROBIN UTRECHT
DET RUSTES OPP TIL UTSTILLING: Denne ridder-rustningen er bare en av mange «Game of Thrones»-kostymer som i disse dager stilles ut på en verdensturné dedikert suksesserien. Bildet ble tatt da ustillingen var i Amsterdam i mai i år. Foto: EPA/ROBIN UTRECHT Vis mer