«Game of Thrones»-forfatter baserte sjokkscenen på sann historie

Virkelighetens hendelse fant sted i Skottland på 1400-tallet.

POPULÆR SERIE: «Game of Thrones» regnes som en av verdens mest populære TV-serier for tiden. Denne uken ble mange fans sjokkerte over en spesiell scene. Dette bildet har ikke med scenen å gjøre, og er valgt for ikke å ødelegge for seere som ennå ikke har sett episoden. FOTO: HBO.
POPULÆR SERIE: «Game of Thrones» regnes som en av verdens mest populære TV-serier for tiden. Denne uken ble mange fans sjokkerte over en spesiell scene. Dette bildet har ikke med scenen å gjøre, og er valgt for ikke å ødelegge for seere som ennå ikke har sett episoden. FOTO: HBO.Vis mer

(Dagbladet:) Mandag ble den hittil mest berømte episoden i serien «Game of Thrones» tilgjengelig for norske seere via strømmetjenesten HBO Nordic og TV-kanalen C MORE.

I går skrev Dagbladet om hvorfor forfatter George R.R. valgte å skrive scenen.

Hvis du ennå ikke har sett episoden, og ikke vil vite hva som skjedde, bør du slutte å lese her.

«Red Wedding»
I episoden «The Rains of Castamere» - den nest siste i sesong 3 av den populære serien - foregår «The Red Wedding».

Det dreier seg om bryllupet til Catelyn Starks bror Edmure Tully og Lord Walder Freys datter Roslin Frey.

Vielsen ble tilsynelatende satt i stand for å plastre sammen forholdet mellom de to familiene etter at Catelyn Starks sønn, Robb Stark, giftet seg med ei annen jente i stedet for å gifte seg inn i Frey-klanen, slik han hadde lovet.

Den forsmådde Frey-familien glemte imidlertid ikke Starks svik, og i «The Red Wedding» ender bryllupet med at de massakrerer Robb Stark, hans gravide kone, hans mor Catelyn Stark og nesten 3500 av undersåttene deres under det storslåtte bryllupet.

«Den svarte middagen»
I dag skriver TIME at forfatteren har funnet inspirasjon til scenen fra en berømt historisk hendelse som fant sted i Skottland i middelalderen. Hendelsen var ikke et bryllup, men en middag hos kongen.

I november 1440 kom nemlig alle de viktigste mennene i Douglas-klanen for å spise middag med den unge kongen av Skottland ved Edinburgh Castle og hans hjelpere Sir William Crichton and Sir Alexander Livingston.

Ifølge historien, skal de to unge jarlene David og William Douglas og deres menn ha fått garantier for fritt leide.

Situasjonen mellom klanene i Skottland på 1400-tallet var omtrent som i fiksjonens Westeros: landet ble revet mellom rivaliserende adelsfamilier.

Forfatteren av «Game of Thrones» George R.R. Martin, beskriver det som fant sted i Skottland slik:

- På slutten av festen begynte kongens menn å slå på en tromme. De tok frem en tallerken med lokk, og satte den foran Jarlen. Under lokket var det hodet til en svart okse — dødens symbol, sier han.

Middagen endte med at jarlene ble drept.

Populær serie George R.R. Martin nevner også Glencoe-massakren, som fant sted Skottland på 1700-tallet, som inspirasjon til scenen - som har opprørt mange fans.

Også ved Glencoe gikk det ut over høylandsklanen MacDonald, som fikk flere dusin av sine menn slaktet av soldater de hadde tatt inn for å gi husly mot en vinterstorm.