Game of Thrones-forfatteren røper hvordan Jerntronen egentlig skulle se ut

Denne er pusete i forhold.

DYSTERT SKUE: Kong Joffrey er ingen koselig kar, verken i bøkene eller TV-serien Game of Thrones. Og tronen han sitter på er ikke noe mer koselig. Men nå forteller George R.R. Martin at tronen han har i hodet sitt ser langt verre ut enn den som er på TV. Foto: HBO / NRK
DYSTERT SKUE: Kong Joffrey er ingen koselig kar, verken i bøkene eller TV-serien Game of Thrones. Og tronen han sitter på er ikke noe mer koselig. Men nå forteller George R.R. Martin at tronen han har i hodet sitt ser langt verre ut enn den som er på TV. Foto: HBO / NRKVis mer

(Dagbladet:) Synes du Jerntronen, slik den blir framstilt i TV-serien «Game of Thrones», er et skremmende syn? Det gjør ikke forfatter George R.R. Martin.

Jerntronen, slik han forestiller seg den når han skriver bøkene, er en god del mer ubehagelig å sitte på.

Nytt maleri
I George R.R. Martins bøker og TV-serien fra HBO er dette tronstolen til kongen over de sju kongeriker, med andre ord tronen alle sloss om. Den skal være smidd av sverdene til tronens fiender, og ha så mange spisse kanter at enkelte av kongene har gått blødende til sengs etter å ha sittet på den.

HBOs framstilling av tronen har blitt et svært kjent syn, etter blant annet å ha blitt brukt på uttallige reklameplakater for TV-serien.

Mandag postet Martin et bilde av et nytt maleri på bloggen sin. Maleriet er laget av kunstneren Marc Simonetti, og skal trykkes i det kommende Game of Thrones-leksikonet «The World of Ice and Fire».

Slik, forteller Martin, er det tronen egentlig skulle sett ut. I alle fall er dette det nærmeste noen kunstner har kommet til å gjenskape bildet forfatteren har i hodet sitt.

JERNTRONEN: Slik ser Jerntronen ut i et maleri av Marc Simonetti, som skal trykkes i det kommende Game of Thrones-leksikonet. Faksimile: grrm.livejournal.com
JERNTRONEN: Slik ser Jerntronen ut i et maleri av Marc Simonetti, som skal trykkes i det kommende Game of Thrones-leksikonet. Faksimile: grrm.livejournal.com Vis mer

- Diger, ruvende, svart og forvridd, med bratte jerntrinn foran, det høye setet der kongen ser NED på alle i hoffet, skriver han på bloggen.

Ville trengt Westminister Abbey
- HBO-tronen er ingen av delene. Den er stor, ja, men ikke i nærheten av så stor som den som er beskrevet i bøkene. Og med god grunn. Vi har et digert tronrom i Belfast, men ikke på langt nær stort nok til å romme Jerntronen slik jeg forestilte meg det. Til det ville vi ha trengt noe langt større, som St. Paul's Cathedral eller Westminister Abbey, og det finnes ikke noe sett med så mye plass, skriver han, og viser til settet der deler av serien blir filmet.

Han understreker at han likevel ikke er misfornøyd med resultatet HBO har kommet fram til.

- HBO-tronen har blitt ikonisk. Og det er ikke rart. Den har et fantastisk design, og har fungert veldig bra i serien. Det finnes kopier og miniatyrer i tre forskjellige størrelser. Alle kjenner til den. Jeg elsker den, skriver han.