OMFATTENDE ARBEID: Noen kostymer i den populære fantasyserien kan ta flere uker å håndsy, og lages gjerne i bare ett eksemplar.
OMFATTENDE ARBEID: Noen kostymer i den populære fantasyserien kan ta flere uker å håndsy, og lages gjerne i bare ett eksemplar.Vis mer

«Game of Thrones»-kostymene skjuler storslåtte historier

Gjemt av designerne.

(Filtermagasin.no): Blant prisbelønnet skuespill og manusarbeid, spesialeffekter og filmografi, har også noe så grunnleggende som kostymene satt en viktig ramme for «Game of Thrones».

De innfløkte klesdraktene, fra dekadente bryllupskjoler til krigernes dyriske lærprakt, er i seg selv viktige markører for å vise tilhørighet og personlighet i det turbulente universet.

Samtidig forteller visst flere av dem regelrette historier. Det avslører noen av kostymedesignerne i et intervju med Hollywood Reporter.

NB! Denne saken røper handlingen fra flere steder i serien. Les på egen risiko.

Bærbare hulemalerier
Kostymeansvarlig Michele Clapton og ekspertskredderen Michele Carragher fikler med stort sett alle antrekkene i serien, og forklarer hvordan de gjemmer subtile hint og utbroderinger i dem.

Bryllupskjolen til Sansa Stark (Sophie Turner) under den ulykkelige bryllupsseremonien med Tyrion Lannister (Peter Dinklage) skal for eksempel ha omfattende broderinger som skildrer hennes personlige historie.

- Du kan se morens innflytelse i House of Tully-fiskene som svømmer rundt kroppen, før Stark-ulven etter hvert oppstår. I nakken har hun et digert stempel av Lannister-løva, forklarer Michele Clapton til bladet.

Noe av tanken er visst å ta pulsen på eller understreke de stadige (radikale bråvendingene) i historien, og underbygge stemningen.

Godbit for nerder
Duoen har vunnet én og blitt nominert til ytterligere to høythengende Emmy-priser for arbeidet med kostymene, og blant annet blitt berømmet av Hollywoods egne kostymelaug.

I intervjuet innrømmer Michele Clapton at de detaljerte mundurene er en slags godbit til ihuga fans, som kan komme til å snuble over alle disse små detaljene på sin tredje eller fjerde gang gjennom serien.

- Det er derfor vi gjør det. Slike detaljer gjør «Game of Thrones» spesielt.

Derfor kan det for eksempel være en idé å følge med på kostymene til Cersei (Lena Headey) framover. De blir visst stadig mer kompliserte og nedlesset i Lannister-emblemer etter hvert som hun begynner å miste grepet.