Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Game of Thrones»-manusforfatter om å være foran bøkene: - Diger utfordring

Ny sesong snart.

POPULÆRT: «Game of Thrones» har vist seg å bli en av de mest populære tv-seriene siden den hadde premiere i 2011. Nå er den sjette sesongen rett rundt hjørnet. Foto: NTB Scanpix
POPULÆRT: «Game of Thrones» har vist seg å bli en av de mest populære tv-seriene siden den hadde premiere i 2011. Nå er den sjette sesongen rett rundt hjørnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du ikke sett ferdig forrige sesong av «Game of Thrones»? Da er antagelig ikke denne saken den lureste å lese.

BELFAST (Dagbladet): Når «Game of Thrones» returnerer til HBO Nordic og C More 25. april vil mange fans, også de som har lest bøkene, følge ekstra nøye med.

For første gang har nemlig tv-serien innhentet George R.R. Martins populære fantasy-romaner, hvor sjette bok stadig lar vente på seg.

Dermed er det nå tv-utgaven og serieskaperne David Benioff og D.B. Weiss som vil være først ute med nye krumspring i fortellingen.

Og visstnok strammes tøylene betraktelig allerede i første episode.

- Denne sesongen gir det mening å treffe bakken i løpefart, sier med-produsent og manusforfatter Bryan Cogman.

Han er en av de få personene som vet akkurat hvor serien er på vei.

- De fleste av seerne våre har nok sett de fem første sesongene, ellers vil de bli veldig forvirret.

Vandrende oppslagsverk Cogman møter Dagbladet Magasinet og et knippe internasjonale journalister på innspillingssettet i Belfast sent i oktober.

Siden serien startet har en stor del av jobben hans vært å fungere som et vandrendre oppslagsverk for alle på settet når over 5000 tettskrevne sider med fantasyromaner skal komprimeres til noen få ti timer lange sesonger.

Samtidig må han holde overoppsynet med de ulike kamerateamene som ofte filmer samtidig på to-tre ulike innspillingssteder. Ikke den minst stressende jobben i verden.

Mer fra Westeros? Her finner du hele Magasinets omfattende besøk på «Game of Thrones»-settet i Belfast, med ørten glimt bak kulissene og intervjuer med både Bryan Cogman og skuespillere som Lena Headey (Cersei) og Nikolaj Coster-Waldau (Jaime).

Han holder frem et pappbeger med kaffe.

- Det blir mye av dette... Det er alkohol i kaffen.

Han smiler skeivt.

- Neida. Jeg er litt mindre stressa nå enn i de første sesongene.

Plukker opp bitene På spørsmål om hvorvidt det er en lettelse å ikke lenger ha George R.R. Martins bøker som rettesnor svarer han imidlertid:

VANT EMMY: I 2015 vant Bryan Cogman  en Emmy for arbeidet sitt på «Game of Thrones». Foto: NTB Scanpix / Ndreas Branch / Patrick McMullan
VANT EMMY: I 2015 vant Bryan Cogman en Emmy for arbeidet sitt på «Game of Thrones». Foto: NTB Scanpix / Ndreas Branch / Patrick McMullan Vis mer

- Herregud, nei! Det er veldig gøy, men definitivt en diger utfordring. Jeg har aldri vært mer fornøyd enn da rammeverket for den nye sesongen var ferdig, fordi det hadde vært tyngre å komme dit.

Cogman oppsummerer temaet for årets sesong som «gjenoppbygging».

- Galskapen som femte sesong besto av etterlot alle hovedpersonene våre, vel og merke dem som overlevde, i veldig sårbare og farlige posisjoner. Sjette sesong handler om å plukke opp bitene.

Skuffet over spoiler-snikfoto Cogman måtte holde seg borte fra nettet i noen uker etter at forrige sesong rundet av.

- Vi visste at den ville utløse sterke følelsesmessige reaksjoner på grunn av flere av scenene, fordi vi dyttet rollefigurene våre til noen ekstreme ytterpunkter.

Noen av reaksjonene kom av den kontroversielle scenen hvor Sansa Stark blir voldtatt av Ramsay Bolton, som ble ført i pennen av Cogman.

Selv er han stolt av scenen, som han beskriver som den tyngste han har gjort.

- Og historien hennes er ikke over, den er del av en større historie. Noe du skulle tro folk ville forstå fordi det er en tv-serie, men i blant...

- Skuffende Mange ble også sjokkert da Jon Snow mottok en solid porsjon knivstikk i siste episode. Flere snikfotoer fra innspillingssettet viser imidlertid skuespiller Kit Harrington tilbake på settet for årets sesong.

Dette har ført til spekulasjoner om at Snow vil bli gjenopplivet av heksa Melisandre. Denne typen avsløringer er frustrerende for Cogman og kollegene, som liker å holde kortene tett til brystet.

- Jeg blir ikke sint, men det er skuffende om noen som ikke vil ha handlingen spolert får den spolert likevel.

Han og serieskaperne får med seg mye av spekulasjonene som fansen skriver på nett.

- Noen av dem er skikkelig interessante, det er til og med noe av det vi skulle ønske vi hadde tenkt på selv. Men vi kommer nok bare til å fortelle historien slik vi alltid har gjort.

Hele Norges coronakart