TENÅRINGSOPPRØR: Tommen har sett lyset, og foreldrene Jaime og Cersei fortviler. Foto: HBO NORDIC
TENÅRINGSOPPRØR: Tommen har sett lyset, og foreldrene Jaime og Cersei fortviler. Foto: HBO NORDICVis mer

«Game of Thrones»-recap: Brenn alle sammen!

Avslørte trolig svaret på en sentral fanteori. NB: Spoiler!

(Dagbladet): Drageridning, svart magi og syner fra fortida. Lenge framstod «Game of Thrones» som en slags «House of Cards» i middelalderen, med det som var av fantasyelementer skuffet ut i periferien.

Ikke nå lenger. Der vår egen verden beveget seg ut av middelalderen etterhvert som opplysning vant over overtro, er det motsatt i George RR Martins fantasyunivers: Det er de som ikke tror på magi og overnaturlige krefter som er uvitende.

Seks episoder inn i sesong seks er det åpenbart at vi nærmer oss slutten på sagaen, og de fremmede kreftene trekker nærmere og nærmere. I «Blood of my blood» får vi vite enda litt mer om de demoniske hvitvandrerne. Men først og fremst får vi et gjensyn med en person som har vært savnet helt siden første sesong.

Og med det ser enda en av de mest sentrale fanteoriene ut til å være oppklart.

Nå er det du skal stoppe å lese dersom du ikke har sett siste episode!

Brenn dem alle!
Episoden åpner der den forrige sluttet: Meera sliter seg vei gjennom en snødekt skog med zombiehæren i hælene, slepende på en bevisstløs Bran. Vi får noen svært kjappe glimt av hva han ser for sitt indre: Både scener han har opplevd, og scener som utspilte seg før han ble født. Blant annet en konge som sitter på Jerntronen og veiver mot en flaske med giftgrønt innhold, mens han skriker: «Brenn alle sammen!».

Har du lest bøkene til George RR Martin, forstår du nok kjapt hvem han er: Aerys Targaryen, «den gale kongen», og den siste Targaryen-kongen som har sittet på jerntronen i Westeros.

Aerys var pappen til Daenerys, Viserys og Rhaegar (og kanskje enda en sentral karakter, ifølge en artig fanteori). Han var en lovende konge til å begynne med, men etter hvert ble han splitter pine gal og paranoid. Mot slutten av borgerkrigen planla han å sette fyr på hele King's Landing ved hjelp av «wildfire» - den grønne, eksplosive væsken han var så fascinert av - framfor å la Robert Baratheon ta kontroll over byen. Ifølge Jaime Lannister, som tilhørte kongsgarden hans, trodde kongen at han selv var immun mot ild. Det var Jaime som reddet hele byens befolkning, da han brøt ridderløftet sitt og tok livet av kongen, og slik endte opp med det lite hyggelige tilnavnet «the kingslayer».

Den fortapte onkelen
Bran våkner akkurat idet zombiene innhenter dem, men både han og Meera blir reddet i siste sekund av en rytter med ansiktet tildekket av et skjerf. «Kom! De døde hviler ikke», sier han, og svinger begge to opp på hesteryggen, etter å ha slaktet ned zombie-fortroppen ved hjelp av brennende våpen. Brenn dem alle, altså!

Hvem den fremmede er, får vi ikke vite før mot slutten av episoden, men nerdene blant oss har nok gjettet det for lengst. Benjen Stark er tilbake! Den savnede onkelen til Stark-søsknene. Han var leder for nattevaktens jegertropp, og det var han som hentet Jon Snow til Castle Black. Han var et viktig forbilde for Jon, men forsvant under en tokt nord for muren i første sesong.

Nå forteller han at han - i likhet med jegerne han red ut med, Othor og Jafer, ble angrepet av hvitvandrere. Othor og Jafer ble, som mange husker, funnet døde i skogen i første sesong, og tatt med tilbake til Castle Black, der de våknet som zombier. Slik ville det ha gått med Benjen også, hadde han ikke blitt funnet av «Children of the forest», de samme alvevesnene som Bran og Meera nettopp har forlatt. De reddet ham «på samme måten som de skapte hvitvandrerne», altså ved å stikke en kniv av drageglass i brystet på ham.

Bekreftet teori?
Men hvor levende er han egentlig? I bokserien har vi møtt en mystisk figur som ikke har dukket opp på tv-skjermen. Både Bran og følget hans, og Sam og Gilly har hver for seg fått hjelp av en mann de kaller for «Coldhands». Han har svarte hender og skjerf foran ansiktet, rir på en svær elg, og han puster ikke. Blant fansen har mange vært sikre på at dette er en slags magisk udød utgave av Benjen Stark, som Bran ikke gjenkjenner på grunn av skjerfet. George RR Martin har delvis benektet dette, i et notat i et førsteutkast til boka der han dukker opp første gang. Men om ikke Coldhands og Benjen er samme person i bøkene, ser det definitivt ut til at de har blitt det i tv-serien. Selv om elgen er erstattet av en svær hest.

Benjens tilbakekomst er uansett svært gode nyheter for Stark-barna. «Den treøyde ravnen sendte bud på meg», sier han til Meera. «Den treøyde ravnen er død», svarer Meera. «Nå lever han igjen», sier Benjen, idet Bran våkner fra koma. Benjen vet hva Bran har sett i synene sine, og han vet at han kommer til å bli viktig i kampen mot nattkongen - hvitvandrernes leder: «På en eller annen måte vil han finne fram til menneskenes verden. Og når han gjør det, vil du være der og vente på ham. Da er du klar», sier han, og ber Bran drikke et beger med dyreblod. Koselig. Spørsmålet er hva Bran har å stille opp med mot fyren som nettopp har drept den forrige treøyde ravnen. Men Brans krefter er sterkere enn forgjengeren. Bran kan gripe inn i fortida, hvilket gamlingen aldri kunne.

Prinsesseslott
Fra Bran og Meera hopper vi passende nok rett til Sam og Gilly, som nærmer seg Sams familie på Horn Hill. «Du snakker mye når du er nervøs», konstaterer hun, og vi skal snart forstå hvorfor. Han har fortalt foreldrene at de kommer, men ikke hvor hun kommer fra. Og faren hater det ville folket nordfra.

Tarly-slektens borg viser seg å være et enormt prinsesseslott! Sams mor tar imot dem med åpne armer, og søstra Talla forteller Gilly at hun kan få «bruke et av mine bad». Familiemiddagen som følger ser imidlertid ut en svært anstrengt versjon av de fine middagene på Downton Abbey. Sams lillebror Dickon - Mr Perfect - har skutt middagen selv. Sam forteller at Gilly også er god til å jakte, hvorpå Talla utbryter «lærte du å jakte av faren din? Jeg tror faren vår har mye å lære av din». Hun skulle bare visst.

Lord Tarly forstår imidlertid rimelig kjapt hvor Gilly kommer fra, og er rasende over å fått ei vill jente tilbords. Han sier at han skal oppfostre ungen deres, og hun skal få lov til å jobbe på kjøkkenet. Men Sam vil han aldri se mer, og familiesverdet Heartsbane «skal du aldri svinge» (er det det som kalles frampek?)! Sams mor tar med seg Gilly og Talla og går fra bordet i raseri, uten at det ser ut til å hjelpe. Sam tar farvel med Gilly og Sam Jr, men ombestemmer seg og kommer tilbake for å hente dem. På veien ut hekter han Heartsbane ned fra veggen og tar det med seg. Sverdet er for øvrig av valyrisk stål - samme typen sverd som Jon har brukt til å drepe hvitvandrere med. Jeg tør vedde ganske mye på at det vil komme til nytte.

Religiøs oppvåkning
Den religiøse oppvåkningen i King's Landing fortjener også litt omtale. Kong Tommen får endelig besøke kona i fengselet, like før hun skal gå sin botsgang gjennom byen - den samme straffen Cersei fikk i forrige sesong. Dronning Margaery framstår from og nokså hjernevasket, der hun snakker varmt om hvordan høyspurven har hjulpet henne. «Jeg har tenkt mye på hvor god jeg var til å late som om jeg var god. Det er en befrielse å kvitte seg med løgnene», sier hun, og lover kongen at alt skal bli bedre nå. Spiller hun, for å skaffe seg mer makt eller for å redde broren Loras? Vanskelig å si, men høyspurven får det som han vil.

Når Jaime og Margaerys far og bestemor tropper opp utenfor kirken med en diger hær, for å befri Margaery og Loras med makt, får de beskjed om at Margaery allerede har gjort bot for sine synder, ved å bringe en annen «til lyset». Tommen trer fram og annonserer at han har inngått en hellig allianse mellom kronen og tronen, «Sammen skal vi bringe de sju rikene til storhet». Folket jubler. Fattigpresten har plutselig blitt den mektigste mannen i hovedstaden.

Tommen går i gang med å kvitte seg med sine gamle rådgivere. Han avsetter Jaime fra kongsgarden og sender ham nordover for å hjelpe Walder Frey å vinne tilbake Riverrun. «The Blackfish», Catelyn Starks onkel, har endelig klart å ta familiens borg tilbake. Gamle Frey er rasende, men har et ekstra kort på hånda: Edmure Tully, broren til Catelyn, har vært fange hos dem siden «The Red Wedding», der han giftet seg med Roslyn Frey mens familien hennes slaktet ned hans.

Dragerytteren
Vi må kjapt innom Braavos, der vi får en liten og hardt vinklet gjennomgang av King's Landings nyere historie, via en teatertrupp. Arya har fått beskjed om å forgifte stjerna i truppen, Lady Crane, men får sympati med henne og ombestemmer seg, fordi hun tror det er en yngre skuespiller som har bestilt drapet. På vei hjem henter hun sverdet sitt, Needle, som hun har gjemt bort istedet for å senke i havet, som hun skulle ha gjort. Trolig er dette også et sverd som vil komme til nytte.

Helt til slutt får vi et gjensyn med Drogon, Daenerys' mest egenrådige barn. Den nye dothraki-hæren hennes nærmer seg Meereen, og hun diskuterer framtida med Daario Naharis. Hun har ikke gitt opp jakten på jerntronen. «Du ble ikke skapt for å sitte i et slott. Du er en erobrer», sier han. Hun tar en avstikker alene, og akkurat idet han vil dra for å lete etter henne, dukker den enorme dragen opp på himmelen. Med Daenerys på ryggen. Om hun ikke hadde full kontroll på den før, har hun det tydeligvis nå. Avstanden til Westeros og King's Landing ble plutselig mye kortere.