«Game of Thrones»-skaper: Derfor skrev han sjokkscenen

Ikke les dette hvis du ikke har sett ukas episode ennå.

SPESIELL EPISODE:Her er Nikolaj Coster-Waldau som Jaime Lannister og Gwendoline Christie som Brienne of Tarth. De har ingenting med den spesielle scenen å gjøre, og bildet er valgt for ikke å ødelegge for seere som ikke vil vite hva som skjer. Foto: HBO
SPESIELL EPISODE:Her er Nikolaj Coster-Waldau som Jaime Lannister og Gwendoline Christie som Brienne of Tarth. De har ingenting med den spesielle scenen å gjøre, og bildet er valgt for ikke å ødelegge for seere som ikke vil vite hva som skjer. Foto: HBOVis mer

(Dagbladet:) Det var en spesiell episode av «Game of Thrones» som ble sendt søndag kveld i USA og ble tilgjengelig for norske seere gjennom strømmetjenesten HBO Nordic og TV-kanalen C MORE (tidligere Canal Pluss) mandag.

«Red Wedding» Som Dagbladet skrev i går, var det den mest sjokkerende episoden i serien, som skal spenne over syv sesonger og er basert på bokserien «A Song of Ice and Fire» av George R.R. Martin.

Hvis du ennå ikke har sett episoden, og ikke vil vite hvem som døde i gårsdagens episode, bør du slutte å lese her.

I gårsdagens episode foregår «The Red Wedding», som dreier seg om bryllupet til Catelyn Starks bror Edmure Tully og Lord Walder Freys datter Roslin Frey.

Vielsen ble tilsynelatende satt i stand for å plastre sammen forholdet mellom de to familiene etter at Catelyn Starks sønn, Robb Stark, giftet seg med ei annen jente i stedet for å gifte seg inn i Frey-klanen, slik han hadde lovet.

Den forsmådde Frey-familien glemte imidlertid ikke Starks svik, og i «The Red Wedding» ender bryllupet med at de massakrerer Robb Stark, hans gravide kone, hans mor Catelyn Stark og nesten 3500 av undersåttene deres under det storslåtte bryllupet.

Vil være uforutsigbar I et nylig publisert intervju med Entertainment Weekly forteller forfatter George R.R. Martin, som har skrevet bøkene serien er basert på, hvorfor så mange sentrale karakterer i serien måtte dø.

- Jeg visste nesten helt fra begynnelsen at de matte dø. Ikke den første dagen, men veldig tidlig. Jeg har sagt i mange intervjuer at jeg liker at bøkene mine er uforutsigbare. I den første boka drepte jeg Ned (Stark — faren til Robb Stark, red. anm.), og det sjokkerte mange mennesker. Jeg drepte Ned fordi alle trodde at han var bokas helt og at han alltid kom til å komme seg ut av trøbbel. Det neste forutsigbare er å tenke at hans eldste sønn kommer til å hevne faren. Alle forventet det. Dermed ble å drepe Robb det neste jeg måtte gjøre, forklarer han til Entertainment Weekly.

Utsatte skrivingen I intervjuet forteller forfatteren også at scenen er den vanskeligste han noen gang har skrevet.

- Scenen er to tredjedeler uti boka, men jeg hoppet over den da jeg kom til den. Jeg skrev boka ferdig, uten det kapittelet. Så skrev jeg det. Det var som å myrde to av barna sine, sier Martin.

Gråt under innspillingen Også skaperne av TV-serien har det siste døgnet gitt intervjuer til Entertainment Weekly om hvordan de opplevde filmingen av den spesielle scenen.

- Jeg snudde meg mot manus-lederen etter a ha filmet scenen, og sa «Det var en bra scene». Og hun bare gråt. Det var en bittersøt følelse. Du får alle disse menneskene til å bli triste. På den andre siden, det er på en måte ideen. Hvis vi filmet «The Red Wedding» og ingen ble følelsesmessig berørt, hadde det vært en fiasko, forteller produsent David Benioff til Entertainment Weekly.

Emosjonelt utslitt Også Michelle Fairley, som spiller Catelyn Stark, har uttalt seg om hvordan hun opplevde scenen.

- Jeg har aldri vært så emosjonelt utslitt før — noen gang, sier hun til Access Hollywood.

Også hennes motspiller Richard Madden, som spiller Robb Stark, syntes det var vanskelig. Han trekker frem vennskapet med Michelle Fairley.

- Vi har bygget et godt forhold utenfor skjermen, synes jeg, over de siste årene. Vi gikk inn i denne scenen med et tungt hjerte, fordi vi virkelig elsker å være i denne serien og vi elsker å jobbe sammen. Du vet, du får ikke ofte sjansen til å jobbe med de samme skuespillerne. Jeg og Michelle har hatt en flott dialog - det er noe ekte, som du bygger opp gjennom flere år, og som du bare får med TV-serier som varer lenge, sier Madden til Rolling Stone.

Mye tyder på at også seriens store fan-skare er triste. Det ble søndag og mandag twitret mye om serien.

Det har vært stor oppmerksomhet rundt serien den siste tiden, ikke minst etter at det ble klart at norske Kristoffer Hivju skulle spille Tormund Giantsbane i serien. Sesongpremieren på sesong 3 hadde svært høye seertall.