Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Game of Thrones»-stjerna om Jon Snow-teorien: - Jeg er redd jeg kommer til å skuffe mange

Carice van Houten har sin egen tolkning av serien.

TILBAKE PÅ SKJERMEN: Lady Melisandre, som spilles av nederlandske Carice van Houten, er tilbake på tv-skjermen mandag, når sjette sesong av «Game of Thrones» ruller i gang igjen. Foto: HBO NORDIC
TILBAKE PÅ SKJERMEN: Lady Melisandre, som spilles av nederlandske Carice van Houten, er tilbake på tv-skjermen mandag, når sjette sesong av «Game of Thrones» ruller i gang igjen. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Vi er ikke på bra sted når den nye sesongen starter. Min verden har rast fullstendig sammen, og alle han har levd for er døde. Hans lille venn er borte, beklager det, min feil, sier Carice van Houten og fniser litt, mens hun skjeler litt mot skuespillerkollega Liam Cunningham.

Dagbladet og en liten gruppe andre journalister møter dem i London, i forbindelse med lanseringen av sjette sesong av «Game of Thrones», som får premiere natt til mandag.

NB: Hvis du ikke har sett forrige sesong av fantasyserien, og helst vil leve i uvitenhet, bør du klikke deg ut av saken nå.

Sorry, Jon Snow
Nederlandske van Houten spiller Lady Melisandre, også kjent som «den røde heksa» - en mystisk prestinne med spesielle krefter, som har vist seg villig til å gå over mange lik for å få det som hun vil. I siste sesong fikk hun Stannis Baratheon til å brenne datteren sin levende på bålet, som offer til guden R'hllor. Cunningham spiller Ser Davos, som var nær venn av den unge prinsessen.

- Jeg fikk ikke så mye sympati på Twitter etter det. «Die, bitch, die, die!» skrev de til meg. Men så døde Jon Snow, og da ble det til: «Vi tilgir deg hvis du bringer ham tilbake», ler van Houten.

Som kjent for dem som har sett forrige sesong av serien (Ikke sett den? Vil du ikke vite hva som skjer? Stopp her!), ble Jon Snow, en av de desidert mest populære figurene i serien, stukket ned i siste episode. Fansen nekter å tro at han er død, og har jaktet på tegn til at han kommer tilbake, helt siden episoden ble vist.

Det har versert en rekke teorier om hvordan han kan gjøre comeback i serien. En av de mest populære er at Melisandre vil bruke sine magiske krefter til å få ham til å gjenoppstå. Men Carice van Houten er ikke så begeistret for den teorien.

- Jeg har én ting å si om det, nemlig: Hvorfor legger alle så mye press på rollefiguren min? Jeg mener, jeg har aldri fått noen til å gjenoppstå før! Vi vil at de bra folka skal komme tilbake, jeg forstår det. Mora og søstra mi er også desperate etter at han skal komme tilbake. Men jeg forstår ikke hvorfor det må være jeg som gjør det, sier hun, og rister på hodet.

- Jeg er redd jeg kommer til å skuffe mange.

Nye sider
En kinesisk journalist er ikke helt fornøyd med det svaret, og lurer på hvorfor Melisandre forlot Stannis og red tilbake til Castle Black og Jon Snow, hvis det ikke var for å hjelpe ham på noe vis?

- Vi plantet noen hint i forrige sesong om at hun føler det er noe spesielt med Jon Snow. Hun har sett noe i flammene som hun ikke forstår. Men nå er han død, og hun kan ikke få ham til å gjenoppstå, så hva skal hun gjøre? Hun er fullstendig forvirret, og det er et fantastisk utgangspunkt for en skuespiller, sier hun.

- Vi har aldri sett henne miste kontrollen før. Etter en så lang periode med full kontroll, er det virkelig fint å endelig få lov til å vise noen sprekker i selvsikkerheten hennes. Dere kommer til å få se noen andre sider ved henne, og få vite litt mer om bakgrunnen hennes, og det kommer til å bli ekstremt interessant, kan jeg love dere!

Egen tolkning
Alle de upopulære og grufulle avgjørelsene rollefiguren hennes har tatt i løpet av serien, kommer av en svært sterk indre overbevisning, forteller hun. Og det er den som nå slår sprekker.

- Hun er en person som føler at alle disse ofrene er nødvendige, for at de skal være i stand til å møte de virkelig store truslene, sier hun.

Fremst i rekka av store trusler står trolig is-demonene «white walkers», kanskje «Game of Thrones»' tydeligste fantasy-markør, ved siden av drager og litt spredt magi. Van Houten har sin egen dystre tolkning av dem.

- Slik jeg ser det, er serien en metafor for vår redsel for døden. Det handler om folk som forsøker å løpe fra denne ene tingen som ingen av oss kan løpe fra. Det er det «white walkers» - og gud vet hva mer som vil komme - står for.

Hele Norges coronakart