Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Game of Thrones»-stjerna til Dagbladet: - Da jeg leste manus, tenkte jeg «Oi!»

I sesong seks får vi se Arya slik vi aldri har sett henne før.

MYSTISK KULT: Maisie Williams spiller Arya Stark, som har søkt tilflukt i tempelet til «The faceless men» - en kult der medlemmene kan skifte ansikt like fort som du kan blunke. Foto: HBO NORDIC
MYSTISK KULT: Maisie Williams spiller Arya Stark, som har søkt tilflukt i tempelet til «The faceless men» - en kult der medlemmene kan skifte ansikt like fort som du kan blunke. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Folk spør om jeg føler at jeg har gått glipp av et normalt tenåringsliv. Men jeg vet jo egentlig ikke om noe annet enn dette, sier Maisie Williams.

Dagbladet møter henne på et luksushotell i London, der vi - sammen med ni andre journalister fra hele verden - har fått audiens med den bittelille og spinkle 18-åringen fra sør-England, som spiller en av de råeste og mest hardtslående figurene på tv-skjermen akkurat nå. Hun var bare 14 år da hun fikk rollen som Arya Stark i «Game of Thrones» - en av hovedfigurene i den ekstremt populære fantasyserien, og en stor favoritt blant fansen.

Det til tross for at hun også er en av de mest morderiske, som en fransk journalist er raskt ute med å påpeke.

- Det er sant. Men hey! sier hun, og setter opp et liksom-furtent fjes.

- Ja, hun dreper folk, men jeg tror det er viktig å forstå at hun er konstant på vakt og passer på seg selv. Hvis noen kødder med henne, så er det gjort! Da er det over for dem. Jeg tror det er derfor folk ser på henne som en helt, sier hun.

Får det tøft
Arya er den yngste datteren til Lord Eddard Stark, som ble halshogget i første sesong. Siden har hun vært på flukt fra familiens fiender, på jakt etter hevn, og på leting etter overlevende slektninger, som det blir stadig færre av. Hun har hatt det tøft, og skal få det enda tøffere, når sjette sesong ruller i gang 24. april.

- Det skjer noen veldig, veldig mørke og triste ting med Arya i den nye sesongen, sier Williams.

- Første gangen jeg leste manuset, tenkte jeg «Oi! Nå strever hun virkelig». Hun har vært langt nede før, men da har det ofte vært på grunn av noe som har skjedd med familien hennes eller andre nær henne. Det som skjer denne gangen, er ikke noe hun kan fikse ved hjelp av hevn. Folk har ikke sett Arya slik før, hun har aldri vært et offer på denne måten. Det blir et tøft år for henne, men nettopp derfor klarte jeg nesten ikke å vente med å sette i gang med innspillingen!

Nære på-øyeblikk
Hun har bare godt å si om livet på «Game of Thrones»-settet. Eller om noe i det hele tatt. Den livlig gestikulerende, leende og høyrøstede skikkelsen står i kontrast til den ganske mutte og mørkøyde Arya vi har sett i de siste sesongene av tv-serien.

- Det har vært fantastisk å være med på dette. Jeg har lært så mye om meg selv, om verden og om industrien. Jeg har elsket hvert minutt, sier Williams.

Når den nye sesongen starter, er Arya blind. Det skapte noen ekstra utfordringer for alle involverte.

- Jeg måtte bruke kontaktlinser som dekket hele øyet og gjorde synet mitt veldig utydelig. Jeg kunne se lys, en ingen former. Siden jeg måtte gjøre mange stunts, hadde jeg noen ekstra linser med små kikkhull i også, for at det skulle være tryggere både for meg og de jeg spilte mot. Men det var noen nære på-øyeblikk der jeg holdt på å slå ned folk, sier hun og ler rått.

- Ikke virkelighetsflukt
For dem som ikke er så bevandret i «Game of Thrones»-universet, er det nok mye av handlingen som kan framstå en smule sær. Ikke minst den delen Arya er med i. Men andre hovedpersoner kniver og kriger om den ettertraktede plassen på Jerntronen, eller slåss med is-zombier i nordområdene, har hun rømt i eksil i et tempel på den andre siden av havet. Der trener hun for å bli med i en mystisk og morderisk kult, der medlemmene kan skifte ansikt og utseende like fort som du kan blunke.

Men Maisie Williams har en melding til dem som ser på serien som virkelighetsflukt.

- Vi kaller det en fantasyserie, men temaene som blir tatt opp er virkelige. Som seer tror du at du setter deg ned for en times pause fra alt som bekymrer deg. Men i virkeligheten sitter du og reflekterer over alt som skjer rundt deg.

- Fantastisk lekeplass
Innimellom innspillingsperiodene har hun også fått tid til å spille i andre filmer og tv-serier, deriblant «Doctor Who», og filmen «The Falling». Erfaringen fra «Game of Thrones» har vært gull verdt, mener hun.

- For oss unge skuespillere har dette vært en fantastisk lekeplass. Jeg har hatt både tunge dialogscener og tunge kampscener. Alt du kan forestille deg har jeg fått gjøre her. Det har virkelig formet meg som skuespiller, sier Williams, som ble født i Bristol som den yngste av fire søsken.

Parallellt med innspillingene har hun studert drama ved Bath Dance College. Nylig fortalte hun til et britisk magasin at hun møtte kjæresten sin på skolen, og at hun aldri går på kjendisfester.

- Jeg føler at jeg har fått drive med det samme som vennene mine, selv om jeg også er en del av denne gærne serien, sier hun.

PÅ RØD LØPER: Maisie Williams hevder hun ikke går på kjendisfester, men noen prisutdelinger har det blitt. Her fra British Film Awards. Foto: NTB SCANPIX / David Fisher/REX/Shutterstock
PÅ RØD LØPER: Maisie Williams hevder hun ikke går på kjendisfester, men noen prisutdelinger har det blitt. Her fra British Film Awards. Foto: NTB SCANPIX / David Fisher/REX/Shutterstock Vis mer
Hele Norges coronakart