Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Game of Thrones sesong 8

«Game of Thrones» tilbake i 2019. Dette kan vi vente oss

Vinteren er her. Hvem ender opp på jerntronen?

USIKKER AVSLUTNING: Fans har vært usikre på framtiden til noen av karakterene etter den nervepirrende avslutningen av den sjuende sesongen av «Game of Thrones». Bilder fra Belfast har gitt nytt håp til fansen. Video: HBO / Catherine Donnelly Vis mer Vis merVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember røpet skuespiller Sophie Turner (21) at den åttende og siste «Game of Thrones»-sesongen først kommer i 2019.

Torsdag ble det omsider bekreftet av HBO selv at fansen må feire enda en nyttårsaften før de får et siste gjensyn med Jon Snow, Cersei, Daenerys og resten av gjengen.

SISTE EPISODE: Her er en sniktitt på finalen av «Game of Thrones» sesong 7. Neste glimt fra Westeros kommer først i 2019. Video: HBO Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Når i 2019 sesongen kommer er fortsatt uvisst. Tradisjonelt har HBO pleid å slippe nye «Game of Thrones»-episoder på vårparten, men sesong 7 - som kom ut i fjor - hadde premiere midt i juli.

Selv om det er en stund til vi får dykke ned i fantasyuniverset på nytt, er det ingen grunn til ikke å stimulere forventningsnervene allerede nå.

Dette vet vi om den kommende «Game of Thrones»-sesongen - og dette tror vi kommer til å skje.

OBS: Teksten nedenfor inneholder spoilers fra sesong 7.

Seks episoder

Den åttende sesongen blir kun seks episoder lang. Episodene har de foregående sesongene ligget rundt én time i varighet, men Entertainment Weekly melder at enkelte av de nye episodene trolig vil vare lenger.

På regi finner vi «Game of Thrones»-skaperne David Benioff og D.B. Weiss, i tillegg til David Nutter og Miguel Sapochnik. Mens Nutter har bidratt som regissør siden sesong to, kom Sapochnik på lønningslista først i femte sesong.

Benioff og Weiss er også forfatterne bak den nye sesongen, sammen med Bryan Cogman og Dave Hill.

Forfatter George R.R. Martin, som har skrevet bøkene som ga opphav til «Game of Thrones», er med som produsent.

Martins foreløpig siste bok i serien kom ut i 2011. TV-serien har gått forbi handlingen i bøkene, men ifølge Independent er det ikke utenkelig at forfatteren vil benytte forsinkelsen i TV-produksjonen til å utgi den etterlengtede romanen «The Winds of Winter» før siste sesong kommer ut.

Tror Hivju overlever

Så over til det virkelig spennende: Hva kommer til å skje med karakterene i siste sesong? Hvem dør, og hvem overlever?

Tormund Giantsbane, spilt av norske Kristofer Hivju, havnet midt oppi den dramatiske sesongavslutninga, der deler av muren ved Eastwatch-by-the-sea, hvor Hivjus karakter befant seg, ble knust av isdragen og Night King. I etterkant av episoden sådde Hivju selv tvil om egen «Game of Thrones»-framtid.

I oktober dukket det imidlertid opp et bilde som ga håp for Hivjus karakter: En fan hadde nemlig knipset bilde av nordmannen på et hotell i Belfast, der også flere av de andre «Game of Thrones»-skuespillerne ble observert samme uke.

Dagbladets TV-anmelder Marie Kleve føler seg sikker på at Hivjus karakter overlever og blir med videre i siste sesong.

- Vel er «Game of Thrones» kjent for plutselige dødsfall, men de ville aldri latt en av sine mest populære karakterer forsvinne på den måten, som en parentes ute i billedkanten, sier Kleve, og fortsetter:

- Tormund fortjener å være hovedpersonen i sin egen dødsscene, en spektakulær én! Tipper han løper strake veien til Castle Black, tøff som han er, men at døden innhenter ham seinere i sesongen, som en slags skjebnens ironi.

Å, FAEN: Tormund Giantsbane og Beric Dondarrion sto ustrategisk til da Nattkongen angrep muren med sin nyanskaffede isdrage. Om de to klarte seg må fansen vente til 2019 for å få svar på. Foto: HBO
Å, FAEN: Tormund Giantsbane og Beric Dondarrion sto ustrategisk til da Nattkongen angrep muren med sin nyanskaffede isdrage. Om de to klarte seg må fansen vente til 2019 for å få svar på. Foto: HBO Vis mer

- Ser mørkt ut

TV-anmelderen har i det hele tatt dårlig tro på at så veldig mange av «Game of Thrones»-favorittene overlever den siste sesongen.

- Akkurat nå ser det veldig mørkt ut for de levende. Det eneste våpenet de hadde å snakke om, var dragene, men nå har Nattkongen skaffet seg sin egen, og det er sikkert ikke så vanskelig for ham å skaffe seg en ny heller.

Kleve har følgende teori:

- Jeg tror de levende må bli en flokk for å overleve, for å sitere fra traileren til forrige sesong. En teori kan være at de bygger et nytt dragevåpen av typen Qyburn laget i forrige sesong, og smir en harpun av valyrisk stål eller drageglass, for å drepe både isdragen og nattkongen. Bronn kan sikkert manøvrere den.

SAMMEN: Søstrene Arya og Sansa Stark har overlevd mange prøvelser. Skuespiller Sophie Turner, som spiller Sansa, røpet i desember at en lidenskapelig kamp venter hennes karakter i siste sesong. Foto: HBO
SAMMEN: Søstrene Arya og Sansa Stark har overlevd mange prøvelser. Skuespiller Sophie Turner, som spiller Sansa, røpet i desember at en lidenskapelig kamp venter hennes karakter i siste sesong. Foto: HBO Vis mer

Selv om Kleve spår at flere karakterene vil trekke sitt siste pust i løpet av 2019, tipper hun det er noen flere teorier og spådommer som går i oppfyllelse før Benioff og Weiss setter punktum:

- For eksempel har det lenge vært hintet om «cleganebowl», altså en tvekamp mellom brødrene Sandor og Gregor Clegane. Den kommer nok til slutt, og det hadde vært innmari dårlig gjort om Sandor taper den. Og ifølge Cerseis spådom, skal hun bli drept av en «lillebror», og det skulle ikke forundre meg om det ender med at hun dør i barsel. Ellers er det jo en ganske opplagt teori at hun blir enda mer paranoid, en kopi av Aerys «The Mad King» Targaryen, og at Jaime dreper henne også til slutt, slik han drepte forgjengeren.

Jon Snow på jerntronen?

Når «Game of Thrones» returnerer til skjermen i 2019, er vi inne i den åttende sesongen med kampen om jerntronen. Hvem kommer til å plassere rumpa si i setet helt til slutt?

- Hadde dette vært en klassisk fantasysaga, skulle Jon Snow, eller Aegon Targaryen, som han egentlig heter, endt opp på jerntronen, sier Kleve.

DET STORE SPØRSMÅLET: Hvem ender opp på jerntronen til slutt? Foto: HBO
DET STORE SPØRSMÅLET: Hvem ender opp på jerntronen til slutt? Foto: HBO Vis mer

- Han er den klassiske, utvalgte fantasyhelten - den foreldreløse underdogen som viser seg å være fortjent arving til hele riket. «Game of Thrones» har lekt med sjangeren hele veien, og det virker tvilsomt at George R.R. Martin vil gå for en så sjangertro avslutning. Men kanskje er det nettopp dette som er den siste overraskelsen hans, hvem vet.

TV-anmelderen forteller at det hersker flere teorier om hvordan «Game of Thrones» vil ende:

- Ute i GoT-diskusjonsforumene på nettet finnes det haugevis med teorier om avslutningen, som bygger på både seriens egen mytologi og religiøse referanser. De fleste er veldig omfattende. Men kanskje får vi en norrøn ragnarok-avslutning der ulven kjemper mot dragen (Midgardsormen), og alle dør. Eller kanskje Nattkongen er kommet for å straffe menneskeheten for all djevelskapen de har holdt på med gjennom serien, og redde Westeros fra dem alle.

LOVE IS IN THE AIR: Daenerys Targaryen og Jon Snow har funnet hverandre. Lite vet de om at de er i slekt. Det vet imidlertid Jons lillebror Bran. Foto: HBO
LOVE IS IN THE AIR: Daenerys Targaryen og Jon Snow har funnet hverandre. Lite vet de om at de er i slekt. Det vet imidlertid Jons lillebror Bran. Foto: HBO Vis mer

- Gruer meg til det er over

- «Game of Thrones» har kommet med én sesong i året. Nå bryter de mønsteret, og lar fansen vente i to år. Risikerer HBO at noe av buzzen forsvinner innen 2019?

- Vi måtte jo vente ekstra lenge på forrige sesong også, i alle fall litt mer enn et år. At siste sesong lar vente på seg, tror jeg ikke har så mye å si for interessen, sier Kleve.

Hun påpeker at «Game of Thrones» har blitt så svært at det er en naturlig og gjentakende referanse for alle som snakker om moderne tv-serier.

- Hver minste lille nyhet blir til en mediesak, og slik kommer det nok til å fortsette, gjennom hele 2018. Det er litt fint, egentlig. Jeg gruer meg til det er over.

SØSKENKJÆRLIGHET: Jaime og Cersei Lannister har stått sammen gjennom tykt og tynt. I siste episode fra forrige sesong valgte imidlertid Jaime å forlate King's Landing, der gravide Cersei befinner seg. Foto: HBO
SØSKENKJÆRLIGHET: Jaime og Cersei Lannister har stått sammen gjennom tykt og tynt. I siste episode fra forrige sesong valgte imidlertid Jaime å forlate King's Landing, der gravide Cersei befinner seg. Foto: HBO Vis mer

Filmer falske scener

HBO har holdt ekstremt tett rundt handlinga i kommende sesonger, noe de i stor grad har lyktes med - med unntak av et hackerangrep i fjor, der filer fra kommende «Game of Thrones»-episoder ble stjålet.

Dagbladet har tidligere omtalt HBOs strategi med å filme falske scener for å forvirre fansen, i tilfelle bilder fra settet skulle bli lekket.

HBOs programsjef Casey Bloys har uttalt at de kommer til å kjøre samme strategi i produksjonen av sesong 8, der flere forskjellige avslutninger på serien vil bli filmet, skriver The Guardian.

Filminga startet for øvrig i oktober, og er forventet å vare til midten av 2018, ifølge den britiske avisa.

Husker du ikke helt alt som skjedde i sesong 7? Hjelp hukommelsen med Dagbladets recaps av alle episodene her:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!