«Game of Thrones»-universet er større enn du aner

Gir det offisielle atlaset hint om hva som skal skje i fantasyserien?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du sånn noenlunde inne i TV-serien «Game of Thrones» og/eller romanserien den er basert på, «A Song of Ice and Fire», er du kjent med Westeros-kontinentet, dets storslagne hovedstad King's Landing, de sju delstatene som kjemper om makt og rikdom, og den monumentale veggen som skiller sivilisasjonen fra de evig islagte og ukjente områdene i nord.

Du har selvfølgelig også fått med deg at det ligger et veldig stort kontinent til øst, Essos, med nesten endeløse, gresskledde enger, der ei forvist prinsesse med noen høyst eiendommelige kjæledyr underlegger seg et nomadisk rytterfolk med tanke på en gang å gjenerobre Jerntronen. Og ifølge teaseren til den kommende tv-seriesesongen skal vi nå få stifte bekjentskap med den «nye» havnebyen Braavos, som kjennetegnes av en enorm soldatskulptur i havgapet.

Men den episke fantasysagaen, som fortsatt ikke er ferdigskrevet fra forfatter George R. R. Martins hånd, omfatter mer enn det som så langt er kommet fram i fem tjukke bøker og tre forseggjorte tv-seriesesonger.

Atlas Det viser et atlas med offisielle kart over «den kjente verden» i det fiktive universet, som kom ut i fjor.

Fansen diskuterer disse kartene med monoman intensitet og spekulerer i hva slags vendinger historien tar, som i framtida skal føre oss til rosa og røde innsjøer, evig skyggelagte områder med spøkelsesaktig vegetasjon, jungelkontinentet Ulthos og mystiske bosettinger med navn som «De blodløse menns by» og «De bevingede menns by». Eller lite tiltalende steder som «Kannibalørkenen» og «Det grå ødelandet».

Kunstneren og kartografen Jonathan Roberts, som har tegnet kartene i atlaset, bekrefter overfor Wired at ingenting ved dem er tilfeldig, og at de er laget på meget nøyaktige spesifikasjoner fra George R. R. Martin - helt ned til fargenyansene.

- Han ga meg nøkkelord til alle de store områdene, særlig de nye og ukjente. De omfattet også referanser til steder i vår egen verden, som visuell referanse, og noen fargerike beskrivelser - slik som at øya «The Paps» hadde fått sitt navn fordi den liknet på et par kvinnebryster, og at jeg måtte tegne den slik at den representerte dette, sier Roberts.

Viktige detaljer De mystisk fargede innsjøene har også en klar betydning, mener han.

- Det var åpenbart at det var viktig for Martin å få alle detaljene riktig, og med alt som er skapt og skrevet om Westeros og Essos var det en stor utfordring, sier kunstneren.

ATLAS: Det forseggjorte atlaset kom i fjor,
ATLAS: Det forseggjorte atlaset kom i fjor, Vis mer

Wired biter seg merke i en by ved navn Carcosa, som hittil ikke er nevnt i noen av bøkene. Den ligger helt til øst på kartet og kan være et hint til forfatteren Ambrose Bierces novelle «An Inhabitant of Carcosa» og tidligere referert til i forskjellige fiksjonsverk fra Stephen King og H.P. Lovecraft til «True Detective».

Det er også verdt å merke seg at kartene blir mindre detaljerte jo lenger vekk fra Westeros vi kommer. Det er fordi de ikke skal representere noen eksakt kartografisk virkelighet, men framstå som om de er laget på Westeros, med den begrensede kunnskap befolkningen der har om omverdenen.

«A Song of Ice and Fire»-sagaen er satt i en verden inspirert av middelalderen og blant annet basert på Rosekrigene i England på 1400-tallet, men tillagt en rekke magiske elementer.

• Se også Jonathan Roberts' blogg om både virkelige kart og fantasikart her, og en fyldig diskusjon om «Ice and Fire»-kartet her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer