Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Game of Thrones»-verstingen til Dagbladet: - Fikk ikke sove før voldtektscenen

TV-skurkene forteller hva de egentlig synes om de mest kontroversielle scenene.

VOLDTEKT: Bryllupsnatta til Ramsay Bolton (Iwan Rheon) og Sansa Stark (Sophie Turner) endte i en brutal voldtekt, i sesong fem av «Game of Thrones». Theon Greyjoy (Alfie Allen) ser på i bakgrunnen.
Foto: HBO NORDIC
VOLDTEKT: Bryllupsnatta til Ramsay Bolton (Iwan Rheon) og Sansa Stark (Sophie Turner) endte i en brutal voldtekt, i sesong fem av «Game of Thrones». Theon Greyjoy (Alfie Allen) ser på i bakgrunnen. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Jeg blir alltid imponert over de nye torturmetodene de kommer opp med. Graden av vold og grusomheter har virkelig utviklet seg siden første sesong. Jeg vet ikke hvor mye lenger de kan gå, kanskje vi alle må gå til psykolog innen vi er ferdige, sier Ellie Kendrick, som spiller Meera Reed i «Game of Thrones».

Dagbladet møtte flere av stjernene fra den enormt populære tv-serien i London før påske. 25. april er det klart for en ny sesong av fantasydramaet, og etter alt å dømme har vi mye vold, blod og bestialitet i vente.

- Hjerteskjærende
I sesong fem, som gikk på tv i fjor, var det særlig to scener som skapte kontroverser: Voldtekten av Sansa Stark, samt scenen der lille Shireen Baratheon blir brent levende på bålet. Sistnevnte scene satte i gang en bølge av hat mot den nederlandske skuespilleren Carice van Houten i sosiale medier. Hun spiller Melisandre, prestinnen som stod for barneofringen. Nylig ble det for øvrig kjent at skuespilleren selv er gravid med sitt første barn.

- Jeg elsket den scenen, sier hun til Dagbladet.

- Den er så fæl og minneverdig, brutal og spinnvill. Når jeg tenker på hva vi faktisk gjorde, er det selvsagt forferdelig og hjerteskjærende. Det at hun spilte så godt og troverdig, gjorde det ekstra ille. Hun er slik ei søt og sprudlende jente, sier hun om Kerry Ingram (16), som spiller Shireen.

Liam Cunningham (Davos Seaworth) bryter inn:

- Jeg snakket med lydmannen etterpå. Han fortalte at de måtte jobbe hardt for å få til de skrikene vi hører i bakgrunnen. Hun er så mild i utgangspunktet, og de måtte virkelig egge henne opp. Han var veldig glad da de var ferdige.

Brutal voldtekt
Hvis det er én karakter som er mer upopulær i sosiale medier enn Melisandre, må det være Ramsay Bolton, som spilles av walisiske Iwan Rheon. Hannah Murray (Gilly) forteller at hun ønsker ham en langsom død.

- Det er vel den generelle oppfatningen, ja, gliser Rheon.

BARNEDRAP: Lille Shireen Baratheon (Kerry Ingram) møtte en grusom skjebne i «Game of Thrones». Her med vennen Davos Seaworth (Liam Cunningham). Foto: HBO NORDIC
BARNEDRAP: Lille Shireen Baratheon (Kerry Ingram) møtte en grusom skjebne i «Game of Thrones». Her med vennen Davos Seaworth (Liam Cunningham). Foto: HBO NORDIC Vis mer

Han framstår som en litt ubarbert svigermorsdrøm i turkis ullgenser. En ganske likandes fyr, faktisk, i motsetning til rollefiguren.

Ramsay Bolton er trolig seriens mest sadistiske figur, med en lei hang til å drepe og torturere for moro skyld. I forrige sesong giftet han seg med Sansa Stark, med mål om å skjerpe kontrollen over den nordlige delen av landet. Bryllupsnatta resulterte i en voldtekt som har fått mye kritikk blant bloggere og tv-kommentatorer, ikke minst fordi den ikke finnes i noen av George RR Martins bøker, som serien bygger på.

- Jeg sov ikke mye natta før vi skulle spille inn den scenen. Det var forferdelig, og en spesielt vanskelig scene å spille inn. Men du forbereder deg som til en hvilken som helst annen jobb, øver på replikker, prøver å finne en motivasjon. Du må bare puste dypt inn, sette i gang og være profesjonell, sier Iwan Rheon.

- Hva tenker du om kritikken?

- Jeg synes det er en kraftfull scene, og til å være så fæl, ble den håndtert veldig smakfult. Det som skjedde, hører hjemme i den verdenen vi portretterer. Du vet — han trengte en arving, og hvordan skulle det ellers gått til? Jeg gruet meg til å gjøre det, det samme gjorde Sophie (Turner, som spiller Sansa, journ.anm.), men vi måtte bare gjennomføre, sier Rheon, som trives med å spille en av de mest forhatte personene i serien.

- Han er en svært interessant karakter, og det er mye å utforske.

• Les også: Sophie Turner vil at karakteren hennes skal bli drept

Winter is coming
John Bradley spiller Sam Tarley, en av de mer fredelige i serien. Han mener vi må se all volden i sammenheng med budskapet i resten av serien.

- Det er et delikat område. Jeg kan ikke si at det er galt å føle seg krenket av det. Men alle de kontroversielle scenene — de viser stygge ting som blir gjort av ondskapsfulle folk. Ofte fungerer disse scenene som dråpen som får det til å renne over — det som får oss til å forstå at vi har med en virkelig fæl person å gjøre. George RR Martin framstiller ikke vold som en løsning, men viser at det kommer fra en funksjonsforstyrrelse hos folk. Og hvis folk i maktposisjoner har den forstyrrelsen, kan det føre til mørke tider for alle.

PRESTINNE: Melisandre (Carice van Houten) i en scene fra den kommende sesongen.
Foto: HBO NORDIC
PRESTINNE: Melisandre (Carice van Houten) i en scene fra den kommende sesongen. Foto: HBO NORDIC Vis mer

• Les også: «Game of Thrones»-stjerna er lei av sex-kritikken

Et spørsmål fra en kanadisk journalist, om hvorvidt det kanskje går mot lysere tider i serien nå, blir raskt parert av Carice van Houten.

- Haha! Nei, jeg vil vel ikke si lysere. Winter is coming.

• Les også Dagbladets intervju med Maisie Williams, som spiller Arya.

FORHATT: Walisiske Iwan Rheon spiller Ramsay Bolton - trolig den mest forhatte personen i «Game of Thrones». Foto: NTB SCANPIX / EPA / ANDREW COWIE
FORHATT: Walisiske Iwan Rheon spiller Ramsay Bolton - trolig den mest forhatte personen i «Game of Thrones». Foto: NTB SCANPIX / EPA / ANDREW COWIE Vis mer