Game over

Peter Jacksons krig mot publikums lommebøker kulminerer med den utmattende «Hobbiten: Femhærerslaget».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Så var den endelig over, blockbustertrilogien som ingen egentlig likte, og som vil innta sin plass i filmhistorien som en forretningsavgjørelse som var like spektakulært kynisk som den var innbringende.

De to første filmene i serien understreket til fulle at det aldri var noen god grunn til å filmatisere «Hobbiten» som tre spillefilmer. Og selv om Peter Jackson & Co. hele veien har gjort sitt ypperste for å nyttegjøre seg av det betydelige overskuddslageret av publikumsentusiasme som «Ringenes Herre»-filmene etterlot seg, har samtlige kapitler i «Hobbiten»-trilogien blitt mottatt som varslede antiklimaks.

Utmattelseskrig Der begge de to første filmene tidvis halte ut spilletiden i det absurde, synes «Femhærerslaget» besynderlig nok både å ha for mye og for lite plott. På den ene siden har filmen til oppgave å levere patostunge avslutninger på en hel haug av plottråder, og på den andre er Jackson såpass redd for å kjede sitt publikum at selv transportetappene får preg av oppkonstruert og utmattende melodrama.

I det «Femhærerslaget» begynner har Thorin Eikeskjold og hans følge inntatt dvergenes legendariske fjellborg Erebor, og dragen Smaug er på vei for å møte sitt endelikt i Langsjøby. Gullets forbannelse er i ferd med å drive Thorin til vanvidd, og mens alt tyder på at det vil bryte ut krig mellom dvergene og alvene, marsjerer en gigantisk hær av orker mot fjellet fra Nord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer