Stockholm, Sverige, 20080428:  Willie Nelson er "On the road again" - på sin ustoppelige reise fra scene til scene.  75-årsdagen skal feires i Oslo.     Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Stockholm, Sverige, 20080428: Willie Nelson er "On the road again" - på sin ustoppelige reise fra scene til scene. 75-årsdagen skal feires i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Gamle country-helter synger og spiller poker

Willie Nelson og Merle Haggard med nytt album.

CD: Forleden brakte nyhetene bilder av en amerikansk dame på 92 som løp maraton. Jeg vet ikke om Willie Nelson (82) og Merle Haggard (78) går i treningsstudio. Men de hører utvilsomt til bølgen av eldre som holder stilen.

Denne uka lanserer de sitt sjette album sammen. Det beste av dem er muligens «Pancho & Lefty» (1983), der de går sammen om å gi en sagnomsust fortolkning av Townes Van Zandt-klassikeren ved samme navn.

De blir lansert som tidligere outlaw-kamerater. Det er ikke helt korrekt. Outlaw-bølgen, som var et opprør mot det glatte og konservative Nashville på 1970-tallet, ble i utgangspunktet frontet av Willie Nelson, Waylon Jennings, Jessi Colter og Tompall Glaser.

Men Haggard ble utvilsomt forbundet med fredløs-opprøret. Hans første hit het «I?m a Lonesome Fugitive», og i motsetning til Johnny Cash hadde han sonet en straff i San Quentin på 1950-tallet. Der hørte han Cash på en konsert og ble inspirert til å bli musiker.

Haggard fikk for øvrig full benådning for sine synder av California-guvernør Ronald Reagan i 1972.

Plata «Django and Jimmie» hyller åndsfrender, for eksempel Django Reinhardt og Jimmie Rogers, dessuten mannen i svart på Merle Haggards nyskrevne sang «Missing Ol? Johnny Cash», der Bobby Bare er med.

De synger også en låt vi kjenner med Cash, «Family Bible». Plata holder i lange baner, med flotte både nye og gamle sanger (blant dem Dylans «Don?t Think Twice...»). Nelson har skrevet tre nye sanger sammen med produsent Buddy Cannon.

14 låter i alt, rutinerte musikere og bilder av Willie og Merle ved pokerbordet. Ingen skal si at de ikke ligger i trening.