HØY NOSTALGIFAKTOR: Mange vil få et nostalgisk kick i møte med dette coveret fra 1956. Eplene er et tegn på høstsesongen.
HØY NOSTALGIFAKTOR: Mange vil få et nostalgisk kick i møte med dette coveret fra 1956. Eplene er et tegn på høstsesongen.Vis mer

Gamle Donald blir som nye

Wandrups utvalgte: Carl Barks byr på lærestykker om kapitalismen.

TEGNESERIE: Ingen seriefigur kommer i flere formater enn Donald Duck. Og få har høyere nostalgifaktor. De gamle bladene stiger i pris for hvert år som går, og nyutgivelser strømmer på. Gamle omslag og serier er som tannhjul i en tidsmaskin som sender trofaste lesere tilbake til barndommen på sekundet.

I storformat kommer «Donald Duck. En god, gammeldags høst», der utvalgte blader fra tidligere høst-sesonger trykkes i sin helhet. De er på forskjellig vis preget av at de kommer ut til skolestart. Bladene er hentet fra 1949, 1952, 1956 og 1964. De tre første har strålende hovedhistorier av Carl Barks.

Min favoritt er den fra 1956, der Donald er forsikringsagent. Han selger en skadepolise til onkel Skrue for en milliard og blir først hedret som en helt i selskapet. Inntil de oppdager at Skrue gjør alt for å bli skadd og stadig må reddes fra truende situasjoner. Må leses.

En rikholdig nyskapning er «Carl Barks og Don Rosa - Originalene og oppfølgerne». Her får vi Barks’ serie om drømmelandet Tralla-la og Don Rosas fortsettelse, «Tilbake til Xanadu». Dessuten to andre Barks-historier. En av dem gjør det samme for fenomenet inflasjon som den tidligere nevnte historien gjør for forsikringsbransjen. Glimrende pedagogikk for folk som vil ha innsikt i det kapitalistiske samfunnsmaskineriet.