Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gamle filler er fashion

Når «Motepolitiet» konfiskerer klær hos tv-deltakerne, gir de dem videre til Fretex. I går var de på plass på brukt-motevisning. Det var også Mette-Marit.

Første «Motepolitiet»-program vises på TVNorge i morgen.

-  Brukte klær er det absolutt hotteste i Hollywood akkurat nå. De som virkelig fronter fashion, bruker second hand-kjoler. Vi så mye av det på Golden Globe-utdelingen tidligere i år, de store stjernene kom i brukte designerkjoler, sier Jan Thomas til Dagbladet.

Sammen med Margrethe Gilbo er han programleder i TVNorges nye klesprogram «Motepolitiet».

Med kronprinsesse Mette-Marit på første rad arrangerte Fretex i går klesshow på Plata ved Jernbanetorget. Seks norske stylister hadde fått i oppdrag å lage motevisning med Fretex-klær. «Motepolitiet» var imponerte over resultatet.

-  Det er kjempebra. Det er nesten som å være på Valentino- eller Chanel-visning. Dette showet er helt i «Motepolitiet»s ånd. Vi skal hjelpe nordmenn med å fornye garderoben sin ved å bruke det de har fra før, sa Jan.

«Språk er makt»

I ti episoder skal Jan og Margrethe fornye garderobene til åtte norske kvinner og to norske menn.

-  Språk er makt. Folk blir behandlet etter hvilke klær de har på seg. Det nytter for eksempel ikke å komme med skrukkete dress på jobbintervju, mener Margrethe.

 FARGERIKT:  Kreativ utnyttelse av brukte klær er en trend som til og med har nådd Hollywood. I går var det motevisning på Plata i Oslo. Alle foto: Bjørn Langsem
FARGERIKT: Kreativ utnyttelse av brukte klær er en trend som til og med har nådd Hollywood. I går var det motevisning på Plata i Oslo. Alle foto: Bjørn Langsem Vis mer

Jan er enig.

-  Vi skal hjelpe folk med å få en bedre forståelse av hvor sterkt språk klær kan være.

-  Hva er galt med nordmenns klesstil, da?

-  Nordmenn er generelt veldig lite fantasifulle, hevder Margrethe.

-  Alt skal være praktisk, og nordmenn har en tendens til å gjemme seg i for store klær, supplerer Jan.

-  Hvordan forbedrer vi oss?

-  Man må lære å ha det gøy med klær. Det er time to dress up , sier Margrethe.

Donerer klær til Fretex

Fretex får inn 8 millioner kilo tøy i året. Pengene fra salget går til å skape arbeidspraksisplasser for yrkeshemmede. I går var visningsteltet på Plata dekorert med brukte klær.

-  Det er ikke unaturlig at Frelsesarmeen holder motevisning på Plata. Vi er jo alltid her ellers også, sier Kristin Aase, daglig leder i Fretex Øst-Norge.

Da tilskuerne gikk inn i showteltet, fikk alle tildelt en plastpose påmalt ordet «Takk», slik at de kunne bidra med penger til Frelsesarmé-kassa. «Motepolitiet» forteller at de også donerer klær til Fretex.

-  Vi tar de klærne vi har konfiskert fra «Motepolitiet»-deltakerne, og gir dem til Fretex. Det har skjedd etter hver innspilling, bortsett fra en gang. Da var klærne så stygge at vi måtte brenne dem, flirer Jan.

PÅ PLASS: Kronprinsesse Mette-Marit satt på første rad under visningen i går.
BRUKANDES: Margrethe Gilbo og Jan Thomas skal fornye norske garderober i «Motepolitiet». I går så de på brukte klær hos Fretex.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media