Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gamle gubbers galla

MYSEN (Dagbladet): Skaff et knippe artister med gjennomsnittsalder over 50 år, lag et direktesendt underholdningsprogram og du har resepten på en publikumstreffer av et tv-show. Hva er det med Momarkedet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likhetstegnet mellom dronning Sonja, Bing Crosby og Rune Rudberg? De har alle opptrådt på Momarkedet.

Arrangementet har i 51 år samlet titusener av østfoldinger til en helaften på linje med 17. mai og julaften. Det er en av få konsertlokaler i verden der det lukter hest og ingen reagerer negativt på det.

Harryland

For med travbanen som nærmeste nabo, koser tusenvis av østfoldinger seg når høstmørket senker seg over Momarkedet og NRKs direktesendte gallashow.

- Jeg er vokst opp her, gliser Rune Rudberg, og fortsetter:

- Det er tøft at det er harry her også. Det er mange damer som liker harry gutter, smiler Rudberg.

- Ikke en sommer uten Momarkedet, mener publikummerne Sven-Erik (25) og Sonja Helen Slettvik (26) fra Moss. I går sikret de seg tivoligevinster og sørget for å øke samlingen av Vikingarna-plater før de sammen med flere tusen tilskuere fulgte Petter Nomes kveldsshow på scenen.

Hva er det med Momarkedet? Bortsett fra at du kan få kjøpt både pistolbelte i ekte lær og nesten ekte Pokémon-genser i bomull, kjøre karusell til hele jorda går rundt for deg og gå på Rune Rudberg midt i folkemengden?

Skremmer byfolket

- Momarkedet er så inderlig folkelig at mer urbane og trendy folk kvier seg for å ta i det, sier programleder Petter Nome til Dagbladet.

- Men det er ikke bare pariserhjul og smørsangere her, smiler Nome. Han har nettopp servert Olsen Brothers (til sammen 96 år) og Engelbert Humperdinck (64) til tv-seerne.

- Vi bare måtte si ja til Humperdinck da han ville komme hit - fra Las Vegas! Noen elsker ham fordi de har hørt ham før, andre bare flirer av ham.

Og mens Humperdinck sang obligatoriske «Release Me», mimret Grand Prix-stjernene Olsen Brothers, Jørgen (50) og Niels (46), backstage over sine første Momarked-minner.

- På tv hjemme i Danmark - flere ganger. Med både Sissel Kyrkjebø og Bing Crosby. Veldig bra. Nå er vi her sammen med Humperdinck. Morsomt, det også. Vi kjenner'n fra før. Har spilt sammen i ShowPalass i Tyskland, forteller årets superduo til Dagbladet.

Men salgsmessig når Olsen Brothers smørsangeren knapt til ankelen. Danskene har solgt til sammen 750000 plater, Humperdinck 130 millioner! Nå er han klar med ny plate.

Fødselshjelp

- Jeg var her kvelden før jeg ble født, sier Nina Solbrekke fra Mysen. 30-åringen ble født få timer etter at moren hadde gått hjem fra Momarkedet i 1970. Siden har hun vært til stede hvert eneste år. I går skaffet hun seg autografen til Niels Olsen, og kvelden var reddet.

Kjendisene har forlatt sine campingvogner bak scenen og er blitt kjørt hjem i limousin. Men på Momarkedet snurrer karusellen fortsatt en uke til.

Kjendisartister står i kø for å lage show hver dag: Hanne Krogh, Asgeir, Return, Sven Ingvars, D.D.E. og Vikingarna.

NY SUKSESS: Herborg Bryn og Sven Mollekleiv fra Røde Kors smiler bredt etter en ny suksess, som statsminister Jens Stoltenberg kastet glans over.
VINNER-RESEPTEN: Engelbert Humperdinck syntes Otto Jespersens «Baron Blod» var en raring. Det syntes ikke Jørgen og Niels Olsen.
HARRY: - Mange damer liker harry gutter, sier Rune Rudberg.