Gamle karer i ny drakt

ER ROBERT SMITH

den nye

James Brown? Det er slik bransjen fungerer. Utvalgte artister opplever salgsrenessanser mange år etter at de opprinnelig slo igjennom. Noen ganger har det med plateselskapenes samlealbumtaktikk å gjøre, andre ganger er det den yngre garde som trekker gamlekara fram i lyset igjen. Jeg snakker selvfølgelig om coverlåter, samplinger, remikser og mash-ups. James Brown, Beatles og Bee Gees er sannsynligvis de mest gjenbrukte artistene gjennom tidene, men akkurat nå er det gothpop-bandet The Cure og vokalist og leppestiftentusiast Robert Smith som gjelder. Vent litt, The Cure, sa du?

FOR ÅTTITALLET HAR

selvfølgelig vært over oss en stund nå. Det er No Doubts versjon av Talk Talks «It's My Life» og Michael Andrews' variant av Tears For Fears' «Mad World» som harver over hitlistene. Riktignok er The Cure blitt samplet og covret til den store gullmedaljen siden de ga ut debutalbumet «Three Imaginary Boys» i 1979, men nå har de igjen invadert populærmusikken. Og det i ny drakt. Ei tid tilbake oppdaget nemlig produsenten Tom Topp på den tyske dancehall-labelen Germaican Records at ryggraden i The Cures «Close To Me» fungerte perfekt som en såkalt dancehall riddim. Den ble en hit, og tradisjonen tro kastet dancehall-artistene seg over den. Etablerte artister som Sizzla, T.O.K., Tanya Stephens og tyske Seeed har alle spilt inn egne versjoner. Det er nesten litt underlig at Sean Paul har holdt seg unna.

LÅTA «LOVE CATS»

har fått nesten samme gjenfødelse. Sammen med Missy Elliotts «One Minute Man» er den blitt klemt sammen til mash-upen «Is There A Cure For The One Minute Love Cat?». I tillegg ble låta i fjor covret av triphop-astmatikeren Tricky på albumet «Vulnerable».

MEN DET VAR NOEN

februartimer foran tv-skjermen som virkelig gjorde det klart at Robert Smith for tida puster

James Brown i nakken. I løpet av samme uke så jeg videoene til den britiske rapperen Just Jacks «Lullaby»-samplende singel «Snowflakes», og den italienske house-artisten Junior Jacks «Da Hype». Sistnevnte har fått med seg Robert Smith på vokal. Noen gamle helter ruster tydeligvis aldri.