Gamle kreftpasienter, nye utfordringer

Det økte antallet kreftpasienter på 80 år og eldre som vil «treffe helsevesenet» de neste 20-30 åra vil kreve både nytenkning og ressurser.

ER MER BEDRE? «Det er ikke alltid slik at mer behandling er det beste alternativet, da risikoen for komplikasjoner og død er mangedoblet hos de aller eldste pasientene sammenliknet med yngre», skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: Jørn H. Moen
ER MER BEDRE? «Det er ikke alltid slik at mer behandling er det beste alternativet, da risikoen for komplikasjoner og død er mangedoblet hos de aller eldste pasientene sammenliknet med yngre», skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les i papirutgaven om krefteksplosjonen og faresignalene man må se etter.

Årlig diagnostiseres rundt 6600 pasienter over 80 år med kreft. Dette er en tredobling fra 1980. Frem mot 2050 forventer vi at antall kreftpasienter i denne aldersgruppen ytterligere vil fordobles. Dette skaper store utfordringer for kreftdiagnostikk, behandling og oppfølging. Disse utfordringene vil ha betydelige implikasjoner for økonomiske og politiske prioriteringer for medisinsk så vel som omsorgsmessig ivaretakelse.

Bare i begrenset omfang er det gitt retningslinjer for behandling av de aller eldste kreftpasientene, og da i hovedsak i form av hvilke behandlingstilbud som ikke skal iverksettes på grunn av pasientens høye alder.

De fleste studiene som danner bakgrunnen for «best practice» velger ikke å inkludere pasienter eldre enn 75 år, fordi den eldre pasientgruppen ofte har et mangfoldig sykdomsbilde. I gjennomsnitt har eldre personer som diagnostiseres med kreft fire andre alvorlige sykdommer som er forventet å prege deres liv og dermed også forhold knyttet til det å være en kreftpasient. Det er vanskelig å planlegge en stor og omfattende operasjon dersom pasienten har en hjertesykdom som gjør at både anestesi og blødninger kan utgjøre en risiko for et vellykket resultat. Likeledes kan en stråle- og kjemoterapibehandling gi store og uønskete bivirkninger hos eldre og også påvirke øvrig medisinbruk og virkninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer