Gamle kunster

Alt ved det gamle.

CD: Jason Pierce holdt på å dø av dobbeltsidig lungebetennelse. For en triviell dødsårsak det ville vært for en mann som har presentert bandet sitt som en pakke med sterke smertestillende, og alltid kalt en sprøyte for en sprøyte. Men han overlevde, og kan derfor gi ut plata han var mer eller mindre ferdig med før han holdt på å flyte ut i rommet for godt.

«Songs In A & E» har fått et slags comebackstempel på seg (det er snart fem år siden «Amazing Grace»). En bris av revisjonisme blåser Spiritualizeds vei i disse dager, og det er åpenbart et ønske om at narkogospelbluesvisjonæren Pierce skal gjøre noe virkelig genialt igjen. «Amazing Grace» er Pierces svakeste plate uansett bandnavn, og opptur må det bli, selv om vi på ingen måte snakker tangering av tidligere marsjhøyder.

Det er som vanlig lett å forveksle økt intensitet og energi med økt kvalitet (jamfør årets R.E.M.-skive), og et Spiritualized som på et vis har landet i et mer voksent og simplistisk låtskriver-og-sound-landskap er utvilsomt et mindre spennende band enn det som blandet narkoreferanser og romfartsambisjoner. Hørt rygg-mot-rygg mot 1992-mesterverket «Lazer Guided Melodies», for eksempel, så er «Songs In A & E» lyden av Spiritualized på sitt potensielt mest vanlige, hverdagslige og konvensjonelle som band. Derimot er ikke Pierce nødvendigvis tapt bak låtskrivervogna, den krypende «Death Take Your Fiddle» er en mørk folklåt nærmere Townes Van Zandt enn Phil Spector, og representerer en ny estetisk ramme for Pierces sedvanlige narkoballaderi. Singelen «Soul On Fire» er dessuten en slik gospelpoplåt som vår mann fortsatt gjør bedre enn noen andre.

Spiritualized vil holde seg inne med gamle venner med denne plata, men neste gang skal Jason Pierce lage plate om sin nær døden-opplevelse. D et er kanskje stedet for et nytt genialt albumstatement.