Gamle sanger om igjen

Med forbehold om at alt som står her er det reneste sludder: DDR er tilbake med ny plate. Denne gangen nye versjoner av gamle norske slagere, som vanlig ikledd høytysk språkdrakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DET SKJER TING i Tyskland.

Vi er i lokalene til Oslo Lydstudio.

DDR

Johan Golden har erstattet Kristopher Skau, men utover det er besetningen i DDR den samme som under debuten i 1998. Nå er bandet i studio for å spille inn sin andre plate, «Norwegische superknüller».

Atle Antonsen lener seg over et slitent stuebord.

- Du har for eksempel «Rex» på TV2, en drivende god krimserie med en hund i hovedrollen. Og Derrick. Horst Tappert er forresten veldig ofte i Norge.

- Han har jeg klint med!

- Hysj!

- ... og så har du hjelperen Fritz Wepper, som så vidt meg bekjent også har vært i Norge. Og Berger, han som alltid kommer inn med papirene på kontoret til Derrick.

Antonsen slipper seg tilbake i sofaen og kniper øyenbrynene sammen.

- Som jeg sier; det skjer ting i Tyskland.

DET ER GÅTT TO ÅR SIDEN DDR ga ut «Über Alles», en plate som utelukkende besto av tyske coverversjoner av DDEs sanger og skaffet luringene mye oppmerksomhet. Noen vil mene uforholdsmessig mye. Siden da har Johan Golden erstattet Kristopher Skau, men forøvrig er besetningen den samme. Foruten frontfigurene Atle «Attila» Antonsen og Johan «Junghanz» Golden, består bandet av Tomaz, Tzomrhino, Zigurdt, Adler og det kvinnelige trekkplasteret Beritz, som egentlig heter Berit Bomann, og ikke får lov til å uttale seg til pressen fordi resten av bandet frykter at hun skal si noe dumt.

- Fikk du med at jeg synger? lurer Beritz.

- Hysj! Ikke snakk! sier Johan Golden. - I band med kvinnelig vokalist er det vanlig at resten av bandmedlemmene forelsker seg i henne. Sånn er det ikke i DDR, det er omvendt. Beritz er forelsket i alle oss, samtidig. Det er et problem.

PLATA HETER ALTSÅ «NORWEGISCHE superknüller» og består av coverversjoner av blant annet Jannickes «Svake mennesker», Lars Kilevolds «Livet er for kjipt», Aquas «Cartoon heroes», The Kids' «Forelska i lærer'n» og Knudsen & Ludvigsens «Når det piper (i telefonen)». Hvis alt går bra, ligger den i platebutikkene en gang tidlig på høsten.

- Men vi legger selvfølgelig ut ting på nettet i forkant av utgivelsen. Det er jo en vanlig kommunikasjonsform nå. Det er ingen barrierer på nettet, sier Atle Antonsen.

- Nettet er helt grenseløst, sier Johan Golden.

De andre bandmedlemmene sier ingenting.

- Hva har skjedd siden sist gang vi hørte fra dere?

- Vi har vokst. Vi er klare for å erobre de store massene. Resten av den norske folkesjela, den vi ikke fikk erobret med den forrige plata, sier Antonsen

- Dessuten har vi planer om å turnere i Tyskland. Det er litt usikkert hvor vi skal spelle, men vi har både tv-shows og stadionkonserter på gang. De skriker på DDR der nede, sier Golden.

De andre sier ingenting.

- Og forøvrig?

- Vi er blitt eldre, musikken har modnet. Det var på tide å ta et skritt videre, og siden det går jevnt nedover med DDE valgte vi å droppe dem denne gangen. Heller konsentrere oss om norske hits fra 80-tallet.

- Har dere spurt om tillatelse til å lage coverversjonene?

- Nee... det går sikkert greit. Vi blir nok enige.

«LIVET ER FOR KJIPT» er blitt til «Die leben ist so schlecht», «Cartoon Heroes» til «Zeichentrick Helden» og «Forelska i lærer'n» til «Verliebt in den lährer». Dessuten har DDR oversatt fjellvettreglene, «Die Bergregeln», fordi de aldri har vært oversatt før og det kan ikke være enkelt for en stakkars tysker som kommer hit og ikke aner noen ting om hvordan man oppfører seg i fjellet. Oversettelsene er det ukjente ekteparet Lizzy og Helmut Sommer som har stått for; de er grammatikalsk upåklagelige, med akkusativ og det hele.

- To plater på tysk, det hadde kanskje holdt med én?

- Holdt med én! Våre er de to eneste tyskspråklige platene av alle platene som blir utgitt i Norge. Tenk på alle som gis ut på engelsk, sier Atle Antonsen, og der har han forsåvidt et godt poeng.

- Utover at det er undervurdert av norske plateartister; hva er det med det tyske språket?

- Sinne.

Johan Golden har solbriller og ser stivt ut i rommet.

- I det tyske språket er det så mange ord å være sint på. Ta for eksempel vår versjon av «Forelska i lærer'n», «Ver-liebt in den lährer». I originalversjonen synger han altså om en jente som er for-elska i læreren, men ikke i ham, og han høres glad ut når han synger! Sånn er det ikke i vår versjon, den er mye, mye sintere.

Beritz vrir seg i sofaen.

- Kan jeg få lov til å si noe nå?

- Nei.

EGENTLIG VAR DET MENINGEN at «Ja vi elsker», nasjonalsangen, skulle være med på plata, men den ble vraket fordi den er for dårlig.

- Har du hørt den? Den er svulstig, svevende og altfor generell. Det er liksom så lite å gripe fatt i der, sier Johan Golden.

Så hører vi noen av sangene på råtape. De fleste er tunge, dystre og tyske, men på Lars Kilevolds gamle hit «Livet er for kjipt» har DDR smurt på med fele og banjo og i det hele tatt laget en ganske lystig versjon, rent musikalsk.

- Dette er påtatt vestkantdepping. Da vi leste teksten nå, så viste det seg at han egentlig ikke har så mye å deppe over. Han har egen leilighet, han leser avisa, han har én liter snaps. Han har jo ingen problemer i det hele tatt, sier Atle Antonsen.

- Han er bare en bortskjemt liten vestkantgutt. Vi har tatt i låten med østkantens pølsefingre, kan du si. Og gitt den et anstrøk av Terje Tysland, sier Johan Golden.

De andre sier ingenting.

OM NOEN DAGER ER DDR ferdige med innspillingen av plata. De har kjøpt nye, lysegrå dresser på Hennes & Mauritz og det kvinnelige trekkplasteret Beritz har gått til anskaffelse av steinvasket olaskjørt og rosa topp. Det meste skulle være klart foran høstens turné. Før stadionkonsertene i Tyskland blir det en runde i Norge.

- Vi starter turneen der det er viktigst.

- Og hvor er det?

- I Trøndelag. De har en veldig tett link til Tyskland. De spiser det samme, og de har samme utseende. Det er mye trønder i en mann som Rudi Völler.

- Det kunne være interessant å vite hva som er den viktigste drivkraften bak et band som DDR?

- Integritet, sier Golden.

- Budskapet, sier Antonsen. - Budskap og integritet er det viktigste, pengene kommer i tredje rekke. Det er idealismen som driver oss.

- Ja, det er idealismen som driver oss!

- Hysj!

ACH-ACH-ACH, ES GEHT BESSER NUN: - For noen år siden kom det vel mange tyskere hit på en gang, kan du si. Det gikk som kjent galt. Vi vil rette opp det inntrykket mange nordmenn har av Tyskland, sier bandet DDR, som bruker forsommeren til å spille inn sin nye plate, «Norwegische superknüller».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer