Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gamle sanger om igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MYE HAR FORANDRET SEG i verden i løpet av de siste førti åra, men noen ting er som det alltid har vært. For eksempel følgende scenario: gutta i Rolling Stones på en scene, riffene til «Jumpin\' Jack Flash» utover en jublende menneskemengde, og euforiske omtaler i pressen. Stadion har gradvis blitt større, Mick og Keith har fått noen flere rynker og noen flere lausunger, ellers gjør Rolling Stones det de alltid har gjort: Synger om damer, dop og raske biler akkompagnert av enkle, men uimotståelig catchy gitarlinjer, og lever som de forkynner. Hadde det vært snev av rettferdighet i verden ville de vært døde for lengst. Og flere synsere, blant annet Torgrim Eggen, mener bestemt at å legge på røret ville vært en langt verdigere måte å avslutte karrieren på enn å sprette rundt på en scene i Milano og framføre «Honky Tonk Woman» for tre tusende gang siden det tidlige 60-tall.

DET ¨Å HOLDE PÅ SITT er en krevende sport, og møter ulike reaksjoner i forskjellige verdener. Hvis vi sammenlikner musikk og politikk kan vi si at mens trendkameleonen Madonna er Kåre Willoch, som lytter og tenker og tilpasser seg en ny tid, er Rolling Stones som Kåre Kristiansen - stivbente og utdaterte. Men blant politikkens propaganda-playlists og valgkampløfter på repeat, føles det som et sunnhetstegn å oppleve et menneske som faktisk skifter mening. I den evig skiftende musikkbransjen, derimot, er det forfriskende å se fire gamle menn stå standhaftig mot trendene. Med mindre du er nevnte Madonna, som veksler uanstrengt mellom stiler og lydbilder, vil klesskiftene etter hvert gå fortere enn du klarer å henge med på. Blant hundre tusen døgnfluer med tubetopp, treperlekjeder og anspent tidsriktige Timbaland-beats, er det integriteten som skiller seg ut. Den får du enten ved å dø ung, som Kurt Cobain, eller ved å gi blaffen og gjøre akkurat det du har lyst til. Som Bruce Springsteen, Lou Reed, eller de mangre skrottene på scenen i Milano.

Hvor skillelinjen går mellom å være satt og selvstendig, mellom egenrådig insistering på gamle sanger om igjen og sunn integritet, strides de lærde. Men juryen på stadion i Milano valgte å gi de tiltalte medhold.