Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gamle spillklassikere på nytt

Sist ut er «Maniac Mansion».

(Dagbladet.no): For mange av oss står de som de største spillopplevelene hittil: Spill som «Zak McKracken», «Maniac Mansion», «Quest»-spillene ... lista er lang over adventurespill som ble pumpet ut fra spillfirmaer som Lucasfilm Games (senere LucasArts) og Sierra On-Line.

På 80- og 90-tallet hadde ikke PC\'ene like avansert grafikk som dagens spillere er vant til. Spillene var kornete og glorete - men dedikerte fans så tvers gjennom grafikken og verdsatte gullet som lå i det indre.

En pent innbundet bok behøver som kjent ikke ha de vakreste historiene.

Gammel maskinvare

Et problem når man skal gjenopplive minnene i dag, er at spillene var laget til maskiner i dag er for utdødde dinosaurer å regne. Mange har løst dette ved å bevare en gammel maskin, eller ved å kjøre spillene via såkalte emulatorer.

Så har du disse få, fabelaktige fansene som ikke nøyer seg med dette. De blåser støvet vekk fra spillene med orkans kraft, og bygger det rett og slett opp fra grunn med splitternye byggesteiner.

Fullstendig uoffisielt, men som regel ikke-uttalt velsignet av spillenes opprinnnelige skapere.

Tysk initiativ

Sist ut nå er LucasArts-klassikeren «Maniac Mansion», som første gang kom ut i 1987. En tysk fan ved navn Sasha Borisow har laget «Maniac Mansion Deluxe», som du kan laste ned her.

«Maniac Mansion Deluxe» er en oppusset versjon av den gamle adventure-klassikeren som du kan kjøre på dagens PC\'er. Grafikken og musikken er dyttet adskillige hakk opp på moderniseringsstigen, men essensen i spillet er nøyaktig den samme. Har du ikke spilt «Maniac Mansion» ennå, er tiden inne nå.

LucasFan Games, som står for «Maniac Mansion Deluxe» har også laget «The New Adventures of Zak McKracken» (lastes ned her) som er basert på «Zak McKraken and the Alien Mindbenders» som kom ut etter «Maniac Mansion».

Også Sierra-spill

Det er ikke bare LucasArts-spill som har fått et ansiktsløft. Anonymous Game Developers Interactive (AGDI) har også gjort en imponerende jobb i å gjenskape gamle Sierra-spill. Hittil har de tatt for seg klassikerne «King\'s Quest I: Quest for the Crown» og «King\'s Quest II: Romancing the Stones»

Dette er bare noen av adventurespillene som er laget av fans - det finnes også et utall spill der ute som ikke er direkte basert på allerede eksisterende spillserier. Et godt eksempel på dette er «No Action Jackson», som helt klart er inspirert av «Day of the Tentacle».

Mange av disse spillene er laget ved hjelp av utviklingsverktøyet «Adventure Game Studio», som er gratis å laste ned om du selv vil sette i gang med å lage spill.

Mange kommende spill

Det er stadig nye fan-prosjekter som varsles. Noen av disse virker svært lovende, her er et lite utvalg av de jeg kjenner til på nettet nå:

«The Secret of Mount Monkey»

«Quest for Glory II: Trial By Fire»

«Indiana Jones and the Fountain of Youth»

«Indiana Jones: Fate of Atlantis 2»

«Broken Sword 2.5»

«DOTT2: Return of the Tentacles» (tysk side)

«King\'s Quest IX»

«Space Quest 7»

«RunAway 1.5»

Vet du om flere adventureklassikere som er gjenskapt av fan, eller om spill som er inspirert av klassikere? Fortell om dem her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media