Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gamlingene topper britiske hitlister

Mens i Norge er det Olsenbanden jr. som er helmaks.

(Dagbladet.no): De gamle er fortsatt eldst. Avisen The Guardian kaller trenden «Sexagenarian rock\'n\'roll», fordi så mange av artistene som er i vinden er i 60-åra.

I forrige uke inntok Neil Diamond (65), Dolly Parton (60) og Ray Davies (61) den britiske albumlista.

Alder ingen hindring

Neil Diamond solgte intet mindre enn 40.000 kopier på en uke. De 12 sporene var produsert av hip hop og metal-entreprenør Rick Rubin. Samme mann som også har produsert Johnny Cash-album.

Han synes ikke det er noe bemerkelsesverdig i at gamlegutta gjør det bra.

- Det er ingen god grunn til at store artister ikke skal lage sin beste plater når de er 50, 60 eller 70, har Rubin uttalt.

Og det er flere som gjør karriere selv om de nærmer seg pensjonsalderen. Både David Gilmour fra Pink Floyd og Van Morrison - begge 60 - har sluppet nye album denne uka. Leonard Cohen (71) jobber også med nytt album. Og mens Rolling Stones er på verdensturné, gjør BB King (80) seg klar til avskjedsturné i april, mens bandet Who skal innta sommerens festivalscener.

De gamle bestemmer

NEIL DIAMOND: En av de som er kommet med nytt album og selger godt, selv om han har passert 60. Foto: Scanpix
NEIL DIAMOND: En av de som er kommet med nytt album og selger godt, selv om han har passert 60. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg er ikke skallet, jeg er ikke fet, men jeg er farlig, svarte Iggy Pop på spørsmål om hvordan en rockestjerne kan holde på til langt uti 50-årene.

Forklaringen på hvorfor de gamle fortsatt selger, er at det er de gamle som bestemmer. Det er de som styrer musikkbransjen. Det er de som kjøper flest plater. Musikkmagasinet Mojo, som sverger til gamle rockere, selger mer enn NME, som har en yngre profil, og band som Oasis og Kaiser Chiefs satser på en mer retrostil.

Olsenbanden jr.s siste kupp

Her hjemme er det derimot Olsenbanden jr. som kupper salgstallene. På gårsdagens VG-liste var det de som toppet lista over Norges mest solgte album.

Musikken til filmen «Olsenbanden jr. på Cirkus» kom ut 30.januar, og albumet har hittil solgt 25.000 eksemplarer.

For nøyaktig to år siden var det filmmusikken til den forrige Olsenbanden jr.-filmen som toppet VG-lista.

<B>FORDEL:</B> Dolly Parton er en av av de artistene som viser at alder ikke trenger være noen ulempe. Tvert imot, er de gamle som styrer musikkbransjen.
<B>HELMAKS:</B> I Norge er det Olsenbanden jr. som banker gamle travere som Jonas Fjeld og Henning Kvitnes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media