Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gamlisene kommer!

Ujevn sjangerblanding om det aldrende Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden er i forandring på mange vis. Og: «Midt oppi alle disse endringene registreres det at nordmenn av begge kjønn blir eldre og eldre.» Man skulle tro at dette aspektet ved menneskenaturen for lengst var registrert, ikke minst av de eldre, men så er det altså noe annet Rolv Wesenlund forsøker å si:

Varsler

Nemlig at andelen eldre i befolkningen øker dramatisk - ikke bare i Norge, men i hele den vestlige verden. Allerede er en tredjedel av befolkningen over femti år. I år 2040 vil om lag halvparten av oss ha passert alderen. Her er en annen prognose: Mellom 1990 og 2050 vokser gruppa under 50 med én prosent. De over 50 øker med 75 prosent.

Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at denne demografiske forskyvningen vil by på alvorlige utfordringer for det offentlige, for næringslivet, for familier og enkeltmennesker.

«Det nye livet» forsøker å varsle om det som kommer og gjøre problematisk forgubbing om til positiv seniorbølge. Undertittelen «Alt før 50 er en oppvarming» er en typisk oppmuntringsklisjé, men hovedtittelen har atskillig for seg: Allerede i dag «registreres det» en ny type gamle, med atskillig mer livsgnist, bedre helse og ikke minst større kjøpekraft og nytelsesevne enn tidligere eldregenerasjoner. Bestefar kjører Harley, bestemor drar på kulturferie til Kina, og paret kjøper heller Syden-hus og boblebad enn å sylte penger til arvingene.

Pølser og rosiner

Journalist og litteraturanmelder Tone Solberg (kjent fra bl.a. Dagbladet) gir oss fine populærsosiologiske innføringer i ulike sider av fenomenet (eldremarkedet, hedonismen, kjærligheten, arbeidssituasjonen osv.) og gjør velopplagte intervjuer med et knippe hel- og halvkjente norske seniorer som dels er eksperter på emnet, dels er gode eksempler på aktiv og meningsfylt eldretilværelse (Henry Valen, Lise Fjeldstad, eksbokhandler Karen Melvær, biskop Sigurd Osberg osv.).

Dette stoffet utgjør bokas næringsgivende pølse, mens Rolv Wesenlund står for rosinene, i form av hverdagsfilosofisk småpludring som kanskje fungerer på TV, men ikke fullt så bra på trykk. En proff kåsør eller en reinhekla humorist hadde vært å foretrekke.

ROSINEN I PØLSA: Rolv Wesenlund står for "rosinene i pølsa", mens Tone Solberg står for bokas "næringsgivende pølse", skriver Kjetil Rolness om boka "Det nye livet".
Hele Norges coronakart