Gammel bonus sender NRK-sjefen til topps på lønnslista i medie-Norge

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har i virkeligheten samme lønn som forgjengeren.

<strong>IKKE PÅ MEDIESJEF-TOPPEN:</strong> NRK-sjef Thor Gjermund Eriksens superlønn skyldes avisfusjonen han ledet i 2012. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IKKE PÅ MEDIESJEF-TOPPEN: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksens superlønn skyldes avisfusjonen han ledet i 2012. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (48) har jobbet hardt for å få kulturministeren til å heve tv-lisensen.

Da han ikke fikk det som han ville i regjeringas forslag til statsbudsjett, slo Eriksen alarm. Han vil nå kutte 300 millioner kroner i NRKs budsjett, noe han selv innrømmer vil gå ut over programtilbudet.

Når Eriksen selv er oppført med hele 5 538 118 kroner i brutto årslønn for 2013, året han tiltrådde som kringkastingssjef 11. mars, og troner høyt på lista over medie-Norges best betalte sjefer, betyr det imidlertid ikke at han har dobbelt så høy lønn som forgjengeren Hans Tore Bjerkaas.

Bjerkaas tjente i snitt rundt 2,4 millioner kroner i netto årslønn de årene han var kringkastingssjef. Eriksens høye 2013-lønn skyldes imidlertid en bonus han fikk i 2012, som sjef for aviskonsernet Amedia.

Tjener minst av TV-sjefene Det var i 2012 at Eriksen landet den store fusjonen mellom daværende A-pressen og Edda Media, det andre store lokalaviskonsernet i Norge. Bonusen dette utløste kom inn på konto i starten av 2013 og avspeiles derfor i skattelistene som ble offentliggjort natt til fredag.

Samlet godtgjørelse til kringkastingssjefen utgjorde i fjor 2 321 895 kroner, viser NRKs årsregnskap.

Til sammenlikning tjener TV 2-sjef Alf Hildrum nesten 3,4 millioner i netto årslønn; P4- og TV 3-sjef Kalle Lisberg 3,5 millioner kroner og Harald Strømme, sjef for den norske delen av det amerikanske SBS-konsernet som blant annet driver TVNorge, hele 18,5 millioner kroner.

Om skattelistene

Inntekten oppgitt i skattelistene kan være lavere enn det som faktisk er tjent.

Det er fordi inntekten som oppgis i skattelistene er såkalt «alminnelig inntekt», altså nettoinntekt. Dette er summen av inntekter, minus alle fradrag.

Fradragene kan være alt fra renteutgifter, pendlerutgifter, sykdomsutgifter eller liknende.

Skatt
Utliknet skatt er all skatt, inkludert trygdeavgift, toppskatt, skatt på utbytte og skatt til stat og kommune.

Formue
Formuen som er oppgitt er såkalt nettoformue, og er summen av blant annet bankinnskudd, verdipapirer og fast eiendom, minus gjeld.

Det er viktig å merke seg at fast eiendom regnes etter likningsverdi, og ikke markedsverdi.

Kilde: Skatteetaten

Strømme, som står bak en svært lønnsom omlegging av TVNorge til en mer rendyrket norsk humor- og underholdningskanal, var allerede en av medie-Norges best betalte ledere da selskapet hans i fjor ble solgt fra tyske ProSiebenSat1 til amerikanerne for ti milliarder kroner. Det utløste en bonus på 12,2 millioner.

Griseflaks — Pengene er betalt av våre tidligere eiere, og belaster ikke virksomheten. Bonusen er ikke knyttet til rekordresultatene i 2013, men den akkumulerte verdistigningen i årene frem mot salget, sier Strømme til Dagbladet.

- Den ekstraordinære bonusen er tildelt av styret i ProSiebenSat1, som igjen var eid og styrt av store internasjonale investeringsfond. Bonusen var knyttet til den to år lange salgsprosessen, og det faktum at jeg frontet det norske selskapet i dette arbeidet. Dette er ikke en uvanlig mekanisme, siden det er store verdier som er i spill i en slik prosess, sier han.

— Jeg har hatt griseflaks. Det er en svimlende høy bonus, ingen tvil om det. Jeg hadde aldri drømt om å tjene slike penger, men er selvsagt glad for at muligheten bød seg, sier Harald Strømme.

<strong>GRISEFLAKS:</strong> TVNorge-sjef Harald Strømme er blitt en meget holden mann. Foto: Anders Grønneberg
GRISEFLAKS: TVNorge-sjef Harald Strømme er blitt en meget holden mann. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer