Gammel bonus sender NRK-sjefen til topps på lønnslista i medie-Norge

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har i virkeligheten samme lønn som forgjengeren.

IKKE PÅ MEDIESJEF-TOPPEN: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksens superlønn skyldes avisfusjonen han ledet i 2012. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IKKE PÅ MEDIESJEF-TOPPEN: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksens superlønn skyldes avisfusjonen han ledet i 2012. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (48) har jobbet hardt for å få kulturministeren til å heve tv-lisensen.

Da han ikke fikk det som han ville i regjeringas forslag til statsbudsjett, slo Eriksen alarm. Han vil nå kutte 300 millioner kroner i NRKs budsjett, noe han selv innrømmer vil gå ut over programtilbudet.

Når Eriksen selv er oppført med hele 5 538 118 kroner i brutto årslønn for 2013, året han tiltrådde som kringkastingssjef 11. mars, og troner høyt på lista over medie-Norges best betalte sjefer, betyr det imidlertid ikke at han har dobbelt så høy lønn som forgjengeren Hans Tore Bjerkaas.

Bjerkaas tjente i snitt rundt 2,4 millioner kroner i netto årslønn de årene han var kringkastingssjef. Eriksens høye 2013-lønn skyldes imidlertid en bonus han fikk i 2012, som sjef for aviskonsernet Amedia.

Tjener minst av TV-sjefene Det var i 2012 at Eriksen landet den store fusjonen mellom daværende A-pressen og Edda Media, det andre store lokalaviskonsernet i Norge. Bonusen dette utløste kom inn på konto i starten av 2013 og avspeiles derfor i skattelistene som ble offentliggjort natt til fredag.

Samlet godtgjørelse til kringkastingssjefen utgjorde i fjor 2 321 895 kroner, viser NRKs årsregnskap.

Til sammenlikning tjener TV 2-sjef Alf Hildrum nesten 3,4 millioner i netto årslønn; P4- og TV 3-sjef Kalle Lisberg 3,5 millioner kroner og Harald Strømme, sjef for den norske delen av det amerikanske SBS-konsernet som blant annet driver TVNorge, hele 18,5 millioner kroner.

Strømme, som står bak en svært lønnsom omlegging av TVNorge til en mer rendyrket norsk humor- og underholdningskanal, var allerede en av medie-Norges best betalte ledere da selskapet hans i fjor ble solgt fra tyske ProSiebenSat1 til amerikanerne for ti milliarder kroner. Det utløste en bonus på 12,2 millioner.

Griseflaks — Pengene er betalt av våre tidligere eiere, og belaster ikke virksomheten. Bonusen er ikke knyttet til rekordresultatene i 2013, men den akkumulerte verdistigningen i årene frem mot salget, sier Strømme til Dagbladet.

- Den ekstraordinære bonusen er tildelt av styret i ProSiebenSat1, som igjen var eid og styrt av store internasjonale investeringsfond. Bonusen var knyttet til den to år lange salgsprosessen, og det faktum at jeg frontet det norske selskapet i dette arbeidet. Dette er ikke en uvanlig mekanisme, siden det er store verdier som er i spill i en slik prosess, sier han.

— Jeg har hatt griseflaks. Det er en svimlende høy bonus, ingen tvil om det. Jeg hadde aldri drømt om å tjene slike penger, men er selvsagt glad for at muligheten bød seg, sier Harald Strømme.

GRISEFLAKS: TVNorge-sjef Harald Strømme er blitt en meget holden mann. Foto: Anders Grønneberg
GRISEFLAKS: TVNorge-sjef Harald Strømme er blitt en meget holden mann. Foto: Anders Grønneberg Vis mer