GAMLE BILDER POPULÆRE PÅ NY: Twitter-kontoer som Medieval Reactions har blitt populære på nett. Foto: Skjermdump Medieval Reactions
GAMLE BILDER POPULÆRE PÅ NY: Twitter-kontoer som Medieval Reactions har blitt populære på nett. Foto: Skjermdump Medieval ReactionsVis mer

Gammel kunst får renessanse på nett: - Bildene framstår som bisarre og nesten perverse

«Middelalderbilder» populære i sosiale medier.

(Dagbladet): Det er ingen nyhet at kunst kan skape følelser, men nytt er at flere kunstkontoer de siste åra benytter eldre billedkunst til å få folk til å trekke på smilebåndene.

Flere kontoer i sosiale medier, som «Medieval Reactions», «wtf renaissance», «Ugly Renaissance Babies», «Medieval Problems» og «Classical Art Memes», benytter flere hundre år gamle bilder i kombinasjon med tekst som passer inn i dagens digitale hverdag.

Og bildene blir ivrig delt og kommentert.

Kunsthistoriker Tommy Sørbø, som har skrevet flere bøker om kunst og kultur med humoristisk vinkling, synes de nye billedkontoene er morsomme.

- De refererer til mytologi, tekster og forhold som for lengst er glemt, derfor fremstår de som bisarre og nesten perverse, sier han, men legger til at dette langt fra er en ny tradisjon.

- Allerede for hundre år siden begynte kunstnere å lage morsomme tekster og tulle med klassisk kunst. Én setning kan snu opp ned på innholdet du ser, sier han.

Sørbø mener det er flere grunner for at den klassiske kunsten egner seg til å lage humor av.

- Mens samtidskunsten er abstrakt, er den klassiske mer litterær og omhandler relasjonen mellom mennesker. Den har ofte moraliserende tema om sjalusi, tristhet og glede, noe mange kan kjenne seg igjen i, sier han.

Kunsthistorikeren, som blant annet har skrevet satire for NRK, mener det er sunt at den opphøyede kunsten tulles med. Han tror samtidig tullekontoene kan skape større interesse for klassisk kunst.

- Det er moro å tulle med og rive ned noe som er litt ikonisk og alvorlig, noe man ellers nærmer seg med litt ærbødighet. Disse bildene utfordrer også leseren. Jeg skulle ønske jeg hadde startet med dette selv, sier han lattermildt.