Gammel moro

De er midt i sin viltreste alder, grå i håret og har levd et liv. Og de våger å fortelle om det. Det er derfor de ble plukket ut blant 800 eldre som ville ta «Eldrebølgen».

Hun brukte «Nitimen», henvendte seg til amatørteatre og pensjonistteatre over hele landet, og rykket ikke inn en eneste annonse. Likevel fikk Elin Østraat i NRK Troms svar fra 800 mennesker over 60 som følte de passet til beskrivelsen.

- De måtte like å opptre, ha mot og være lekne. Vi ville se entusiasme og eventyrlyst. Jeg snakket med 700- 800, endte opp med 60- 70 som ble kalt inn på audition, og til slutt sto vi igjen med disse 12. De utstråler energi og de vil noe, sier Elin Østraat.

Hun brukte magefølelsen og tok sjøl den tunge jobben med å ringe alle dem som gjerne ville være med, og som var vel kvalifisert til å delta, men som det ikke var plass til.

Langt fra eldre-tv

- Dette er det aller morsomste jeg har vært borti i hele mitt yrkesaktive liv, og det sier jeg uansett om jeg må gjøre opp status i morgen eller om 40 år, sier sjefprodusent Vidar Nordli-Mathiesen i Dinamo Story. Sammen med Ivar Vereide i utviklet han ideen og skrev serien.

- Du takket barskt nei til tilbudet fra TVNorge om å produsere «Big Brother» fordi det var «søple-tv». Dette er jo også reality-tv?

- Dette er noe helt annet. Mens andre reality-serier er ekskluderende, stemmer ut folk og skaper konflikter, er «Eldrebølgen» det helt motsatte. Alle arbeider mot et felles mål, revyoppsetningen.

Nordli-Mathisen er sikker på at han ikke har lagd «eldrefjernsyn».

- Men det er første gang man lager underholdning for det brede lag av folket av og med folk over 60. Det har vært et slit, men det snakker vi ikke om nå, sa produsenten lykkelig etter gårsdagens premiere.

Skålte på røykerommet

Dagbladet snakket med to svært fornøyde og stolte deltakere like etter at de hadde fått se første del av serien. Kri Tangen (69) og Turid Ågren (63) feiret med god vin og lo og jublet sammen med de andre under premieren. Etterpå mimret de litt om minneverdige episoder fra opptakene. Kri kommer ikke over premieren i Tromsø Kulturhus 18. oktober.

- Lufta gikk helt ut av oss! Vi hadde hatt en generalprøve som var virkelig ille. Men så skjedde det noe magisk på premieren. Forestillingen gikk som et uvær! Det var en fest!

Turid husker den svarteste dagen...

- Det var da Sven Nordin, vår gode hjelper, kom opp da vi hadde jobbet lenge med forestillingen. «Nei! Dette går ikke,» sa han. Alt var feil. Det var så jævlig! Kri og jeg satt i sofaen på røykerommet i to timer etterpå uten å si et pip. Det likner ikke oss. Om natta fikk vi ikke sove. Men så ordnet det seg til slutt. Og han som reddet hele skuta vår, heter Arne Lindtner Næss. Han fikk fram entusiasmen i oss, og da ble det bare morsomt.

<B>KLEMMER TIL: Fotoopptak med gjengen i «Eldrebølgen» er en munter opplevelse.