Debatt: «Sound of Music»

Gammeldags? Sound of Music er ennå aktuell

Maria von Trapp - en virkelig historie.

GAMMELDAGS? Hvordan kan begivenheter som foregikk i Østerrike i tiden opp til den tyske anneksjon moderniseres, spør innsenderen. Familien Trapp flyktet til USA i 1938, men her er Maria von Trapp under et intervju i sitt tidligere hjem i Salzburg i 2008. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB Scanpix
GAMMELDAGS? Hvordan kan begivenheter som foregikk i Østerrike i tiden opp til den tyske anneksjon moderniseres, spør innsenderen. Familien Trapp flyktet til USA i 1938, men her er Maria von Trapp under et intervju i sitt tidligere hjem i Salzburg i 2008. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Dagbladets anmelder mener at historien i «Sound of Music» er for gammeldags. Men hvordan kan begivenheter som foregikk i Østerrike i tiden opp til den tyske anneksjon moderniseres?

Man bør huske på at historien ikke er fiksjon, men fakta. Jeg synes historien er like så interessant som musikken, og den er dessverre fremdeles aktuell.

Maria von Trapp utga sine erindringer i «Vom Kloster zum Welterfolg» i 1952. Erindringene ble filmatisert i filmene «Die Trapp Familie» i 1956 og «Die Trapp Familie in Amerika» i 1958.

Den første filmen fra 1956, er nesten scene for scene en tro kopi av «The Sound of Music» fra 1959 (eller kanskje helst omvendt).

Den del av erindringene som handlet om vanskelighetene med å klare seg i et superkapitalistisk Amerika, som ikke hadde et støtteapparat for en barnerik flyktningfamilie, er av uransakelige årsaker aldri kommet i en amerikansk utgave.

De tyske Trappfilmene er neppe sett av mange utenfor Tyskland/Østerrike, men mens «The Sound of Music» ikke er så populær i Tyskland som i resten av verden, så er de tyske filmene en populær del av fjernsynsunderholdningen i romjulen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.